ACORDS D'ANDALUSIA

El PSC demana a Valls renunciar a presentar-se amb Cs si el partit pacta amb Vox

Ciutadans assegura que les cessions del PP a la ultradreta suposaran la ruptura de l'acord a Andalusia

icetacollboni

icetacollboni

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Encreuament de tuits entre els líders socialistes catalans, Miquel Iceta i Jaume Collboni, i l’alcaldable per Barcelona, Manuel Valls, a compte de Vox. Les acusacions entre les formacions van que volen després de l’auge del partit ultra i més encara amb l’avenç de les negociacions entre les dretes per tal que qualli un govern que desallotgi el PSOE del govern d’Andalusia. Des del PSC, van reclamar a Valls que actuï al ritme del que predica i que renunciï a presentar-se a les eleccions municipals amb Ciutadans (Cs) si la formació pacta amb el PP Vox Andalusia.

La crida de Valls a erigir un gran pacte d’Estat per aïllar l’extrema dreta i l’independentisme, amb el qual buscava unir el PSOE, el PP i Ciutadans, no va donar un cop d’efecte. Collboni va insistir que els taronges havien de deixar governar Susana Díaz per ser la candidata de la llista més votada i li va recomanar que ha d’abandonar la carrera municipal amb el patrocini de Ciutadans “si no vol representar el partit que pacta amb els socis de Le Pen”. Alhora, Iceta va animar Valls a “renunciar al recolzament” de la formació liderada per Albert Rivera si la seva candidatura per prendre la vara de la capital catalana vol ser “catalanista i transversal”. “El pacte amb Vox és la gota que fa vessar el vas”, el va alertar el líder del PSC.

L’ex primer ministre francès va fer orelles sordes als designis dels socialistes i va optar per instar el PSOE a l’abstenció perquè PP i Ciutadans tanquin un pacte de govern autonòmic. “Això sí que seria responsable i no jugar amb Vox”, va escriure Valls a la xarxa social. Convençut, ara per ara, que Ciutadans declinarà un acord amb el partit de Santiago Abascal, va aprofitar l’ocasió per reclamar que no deixin els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) “en mans dels separatistes i dels populistes” i va receptar responsabilitat, sentit d’Estat, diàleg entre constitucionalistes i restar allunyats de l’alcaldessa Ada Colau.

Cs mostra fermesa

Per la seva part, Ciutadans es va fer un lloc entre la discussió per assegurar que no transigirà davant de les demandes de Vox. El portaveu dels taronges al Parlament, Carlos Carrizosa, va asseverar que la seva formació no està disposada “en absolut” a “revisar” el pacte que va segellar amb el PP per a la investidura a Andalusia: “Ja està tancat i tenim claríssim que els avenços aconseguits en 40 anys de democràcia en la lluita contra la violència de gènere no els podem perdre ara amb pactes amb aquells que defensen qüestions pròpies dels extrems”, va censurar en declaracions als mitjans a Barcelona.

Notícies relacionades

Carrizosa va afegir que la reunió que faran la pròxima setmana els populars i Vox “no té cabuda ni interès” per al seu partit. “El pacte d’Andalusia està tancat amb el PP únicament i qualsevol modificació suposa la ruptura del pacte”, va insistir.

Ara bé, malgrat les intencions de blindar l’acordat en les negociacions per part dels taronges, el dirigent del PP, Pablo Casado, es va comprometre a ampliar la protecció per “violència domèstica” a homes, nens i ancians, en un acord paral·lel amb Vox. I és que els populars van assumir aquests últims dies alguns dels postulats del partit d’extrema dreta per festejar-los i propiciar que el candidat popular, Juan Manuel Moreno, sigui el nou president de la Junta d’Andalusia amb els seus vots, un recolzament que hauran de calibrar per mantenir alhora la predisposició de Ciutadans.