MISSATGE DE CAP D'ANY

Díaz s'acomiada advertint contra la «regressió històrica» que representa Vox

L'encara presidenta en funcions de la Junta d'Andalusia evita parlar del seu futur polític

zentauroepp46389269 susana diaz181230205056

zentauroepp46389269 susana diaz181230205056

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La presidenta en funcions de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, va protagonitzar aquest diumenge el seu últim missatge de Cap d’Any defensantl’estat autonòmic com a única via per garantir la prosperitat dels territoris, en al·lusió al pacte de PP i Ciutadans amb Vox, que promulga una reducció del model autonòmic i la devolució de competències. Si s’imposa el criteri, va dir, dels qui “aposten sense embuts per un buidatge de la nostra autonomia i la mutilació de les nostres competències”, es produirà una“regressió de magnituds històriques”.Per la seva part, el líder del PP i previsible futur president andalús, Juan Manuel Moreno, es va avançar a Díaz i va gravar la seva pròpia felicitació en xarxes socials demanant als andalusos “confiança i il·lusió” en el “canvi que arribarà”.

En la seva al·locució, realitzada des del palau de San Telmo, seu de la Presidència de la Junta, la secretària general del PSOE andalús va eludir qualsevol referència al seu futur polític. Els crítics entenen que la impossibilitat de conformar govern aprofundeix en la debilitat de Díaz, i alguns no oculten ja la seva aposta per la regeneració per recompondre el projecte del partit a la regió, en la qual els afins al secretari general Pedro Sánchez han quedat apartats. “Si al PSOE andalús li correspon com a càstig laruptura o desintegració per ser el més votat, ¿quin càstig correspon als tercers o als que no han guanyat mai?”, va ironitzar Emiliano García Page, president de Castella-la Manxa i secretari regional del PSOE afí a l’andalusa. No obstant, la intenció de Díaz és continuar de moment com a líder de l’oposició, sota la premissa que marxar per no poder governar seria una falta de respecte als votants, i amb la consigna de servir de fre a la ultradreta.

Per aquesta raó, el seu últim discurs com a presidenta es va centrar a alertar contra l’“amenaça” que suposaria que s’imposés “el criteri” antiautonòmic de Vox, que “ens tornaria al centralisme més ranci i als períodes en què a Andalusia se la tractava com una terra de segona divisió”. Així, el nou Parlament ha “de seguir reforçant el nostre autogovern”,Parlament  la “palanca” que va permetre a Andalusia “abandonar la situació de subdesenvolupament i de profunda injustícia històrica en la qual es trobava a l’inici de la democràcia”.

Defensa de conquestes socials

Notícies relacionades

En aquest punt, va clamar contra els qui pensen que les conquestes socials aconseguides en els últims anys “són irreversibles o conseqüència del simple pas del temps”. “Res més lluny de la realitat”, va advertir, “és una cosa que s’aconsegueix dia a dia gràcies a l’acumulació d’esforços d’una generació rere una altra”. Va aprofitar també per alertar que valors que “sustenten la nostra convivència”, com la justícia, la llibertat i la seguretat, “es troben amenaçats a tot Europa a conseqüència de l’auge del populisme i dels nacionalismes egoistes”.

“I ni Andalusia ni Espanya són ja un territori aliè a aquest perill”, va insistir. Per aquesta raó, va carregar contra les negociacions que els dirigents nacionals de PP i Ciutadans estan duent a terme per tancar el Govern andalús. “Per enfortir la nostra influència en el conjunt d’Espanya, és absolutament imprescindible que els mateixos andalusos no permetem que s’infravalori el nostre poder polític i que no consentim que decisions que ens afecten s’adoptin fora de la nostra terra o prescindint dels nostres interessos”.