El fiscal reclama 8 milions d'euros a Puigdemont per l'1-O

És la quantitat en la qual xifra els diners desviats pel Govern per sufragar el referèndum il·legal

cmontanyes45692696 consell de la republica181030213536

cmontanyes45692696 consell de la republica181030213536

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

A la demanda de Societat Civil Catalana i l’Associació d’Advocats Catalans per la Constitució contra el Govern de Carles Puigdemont pel referèndum de l’1-O, se n’ha sumat aquest dijous una altra de rubricada pel fiscal en cap del Tribunal de Comptes, Miguel Ángel Torres, en què s’afirma que els diners públics presumptament desviats per aconseguir la independència de Catalunya ascendeixen a vuit milions d’euros, segons ha avançat ‘El País’ i han confirmat fonts jurídiques a EL PERIÓDICO.

Es dona la circumstància que en el seu escrit les dues organitzacions catalanes xifren el mal ús dels diners públics en 1,97 milions d’euros, tot i que advertien que en un futur podien arribar a 80 milions comptabilitzant altres despeses, i en el procediment penal que se segueix al Tribunal Suprem contra els líders del procés la suma no és tan elevada com la plantejada pel ministeri públic davant de l’òrgan fiscalitzador. En un dels últims informes de la Guàrdia Civil al Suprem se situava aquesta despesa en més de 4 milions d’euros.

Mentre la fiscalia davant del Tribunal de Comptes eleva aquesta quantitat fins als vuit milions, els fiscals del Suprem adscrits al cas el situaven en tres milions en el seu escrit d’acusació en què sol·licitaven la màxima pena per a l’exvicepresident Oriol Junqueras: 25 anys de presó per rebel·lió. L’Advocacia de l’Estat reduïa la quantitat presumptament malversada a 1,9 milions d’euros. 

La iniciativa que se superposa a aquest procediment penal, la vista oral del qual està previst que comenci a finals de gener, si el Suprem es reafirma en la seva competència, després de la vista celebrada aquest dimarts, és similar a la que es va seguir davant del Tribunal de Comptes pel 9-N, en el qual l’expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Franscesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega van ser condemnats a tornar 4,9 milions d’euros. La sentència va ser dictada per l’exministra de Justícia Margarita Mariscal de Gant, actual consellera del Tribunal Comptes, a qui també li ha correspost la instrucció de la nova demanda fiscal.

Denúncia d’Hisenda 

Notícies relacionades

L’escrit fiscal per l’1-O parteix de la denúncia que va interposar Hisenda fa aproximadament un any davant de l’òrgan fiscalitzador. Llavors, el ministeri, al capdavant del qual hi havia Cristóbal Montoro, va demanar que quantifiqués l’import dels "danys" causats per als diners públics per la convocatòria i posterior celebració del referèndum de l’1 d’octubre. Demanava que s’identifiqués el llavors Govern de Catalunya "com a responsable dels danys causats a l’erari públic" i que en conseqüència es reclamés als seus membres que paguessin de la seva butxaca les quantitats "després del corresponent procediment de responsabilitat comptable de les indemnitzacions procedents".

Després d’estudiar la documentació remesa, el fiscal davant del Tribunal de Comptes xifra aquesta responsabilitat comptable en vuit milions d’euros i responsabilitza d’aquesta quantitat Puigdemont i 16 membres més del seu Govern.