REFERÈNDUM UNILATERAL

Dues entitats denuncien davant del Tribunal de Comptes Puigdemont per les despeses de l'1-O

Societat Civil Catalana i un col·lectiu d'advocats sol·liciten que es reclami dos milions d'euros al cessat Govern català

zentauroepp44475387 catalonia s deposed president carles puigdemont leaves the  181207235600

zentauroepp44475387 catalonia s deposed president carles puigdemont leaves the 181207235600 / JOHN THYS

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Societat Civil Catalana i l’associació Advocats Catalans per la Constitució han entregat un escrit al Tribunal de Comptes en què reclamen gairebé dos milions d’euros (xifra que en un futur podria augmentar fins als 80 milions) als responsables del referèndum unilateral de l’1-O. Aquestes dues entitats citen com a màxims líders de la consulta l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i la resta dels membres del cessat Govern català. El novembre del 2017, el Ministeri d’Hisenda ja va presentar una denúncia a la Fiscalia del Tribunal de Comptes.

Segons l’escrit, els denunciats "van destinar" fons públics de la Generalitat que estaven al seu càrrec per un import no inferior a l’1,9 milions d’euros a "finançar el referèndum de secessió obertament il·legal" i que ells mateixos havien convocat. D’aquesta manera, afegeixen les dues entitats, van aplicar recursos a una activitat "aliena" a la funció pública i que havia sigut prohibida pel Tribunal Constitucional. SCC i l’associació de lletrats fan una detallada relació del que va passar l’1-O, des de la seva preparació fins als pronunciaments judicials i la seva execució.

En la denúncia també es detalla les despeses del referèndum: suport informàtic, els locals públics utilitzats per a la votació, les campanyes de publicitat institucional, el subministrament de material electoral, carteria, acció exterior, les pàgines web internacionals, la contractació d’experts i observadors i els diners que va costar el desplaçament a Catalunya per a l’1-O d’unitats de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional de la resta d’Espanya.

Conscients de la il·legalitat

Notícies relacionades

Segons els demandants, tots els denunciats van tenir "una intervenció decisiva" en les despeses originades per la consulta sobiranista. "L’expresident Puigdemont i els altres membres del seu Govern eren plenament conscients de la il·legalitat del referèndum que van organitzar i van finançar", afirmen.

Per comprovar els fets, han sol·licitat que es requereixi a la Generalitat els expedients administratius de contractació de diversos serveis, al Ministeri d’Hisenda que trameti tota la informació que tingui sobre això i al d’Interior que certifiqui la quantitat de les despeses derivades del trasllat de guàrdies civils i policies nacionals a Catalunya en la denominada operació Copèrnic.