LA CRISI CATALANA

Escalfant motors

Nula mobilització davant del palau de Pedralbes i primeres empentes davant del Sofía

zentauroepp46322642 sanchez torra181220193552

zentauroepp46322642 sanchez torra181220193552 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

“Això només és l’aperitiu. Divendres els despertadors sonaran molt aviat”. Faltava poc més de mitja hora perquè comencés la cimera entreQuim Torra i Pedro Sánchezal palau de Pedralbes i la mobilització popular en aquell moment era gairebé nul·la. Unes desenes de persones, dividides en dos contingents a banda i banda de l’entrada principal del palau. Entre estudiants que es preparaven, arrossegant maletotes, per tornar a casa per Nadal i ‘runners’ de la Diagonal, el quadro general era bastant decebedor respecte a les expectatives creades.

El primer crit corejat (“llibertat, presos polítics”) va arribar amb l’entrada de la comitiva monclovita a l’antic palau reial i no va trobar continuació. Després de l’entrada dels protagonistes, els presents van fer una temptativa de tallar la Diagonal, però només van arribar a ocupar un parell de carrils. Pau total, i en són exemple els torns dels mossos que, de cinc en cinc, s’acostaven a la veïna facultat de Dret per anar al lavabo.

Segurament, hi va haver més tensió dins del palau de Pedralbes en el moment en què a alguna ment pensant de la Moncloa no li va agradar que en la foto dels dos presidents s’exhibissin, darrere d’ells, dues flors grogues. Groc, el color simbòlic de la protesta independentista per la situació dels presos... i va decidir col·locar una d’aquelles flors vermelles de Nadal, una ponsètia, entre totes dues.

L’ambient davant de l’hotel Sofia, seu del sopar de Foment, on Pedro Sánchez tenia anunciada la seva presència, ja era una mica diferent respecte al del palau reial. Poc abans que arribés el president del Govern, els concentrats van tallar la Diagonal, aquesta vegada, sí. Allà es van quedar fins que els Mossos els van desallotjar sense grans escarafalls.

“¡No ens poden impedir creuar pel pas zebra!”, va clamar un aspirant a guru de la resistència passiva, “¡Anem tots a creuar-lo...molt a poc a poc!” va rematar. Només li va faltar mostrar l’emoticona de la picada d’ullet i la llengua fora.

En paral·lel, s’anunciava ja l’arribada dels representants del Govern de l’Estat. En aquest punt, els Mossos van aïllar els concentrats fins a la vorera on es troba el bar Rala 2, punt de trobada en dies de partit d’aquells que van al Camp Nou, que queda a prop. Hi va haver alguna empenta i es va entreveure una miqueta la tensió que gairebé tothom pronostica per avui. “¡No us mereixeu la senyera que lluïu!”,van corejar alguns als agents

La novetat en els crits i apel·lacions als agents de la policia catalana va venir de la mà de l’actualitat i la protesta laboral duta a terme per ells davant de la conselleria d’Interior, dimecres. “Si talleu vosaltres el carrer, no passa res. ¡Doble criteri! ¡Quina vergonya!”. No va anar a més. La jornada de divendres serà llarga i s’havien de guardar esforços i forces.

Notícies relacionades

Sense anar més lluny, abans de les vuit del matí ja hi haurà concentració dels Comitès de Defensa de la República (CDR) a la part alta del passeig de Gràcia. Tot i que el centre neuràlgic serà, per descomptat, Ciutat Vella i, en especial, el Born i l’edifici de la Llotja, on s’han citat els manifestants a partir de les nou del matí.

Més enllà de la conurbació barcelonina, es preveuen talls a les fronteres amb França, amb Aragó i la Comunitat Valenciana. I no s’ha d’oblidar la crida que va fer l’ANC a circular a pas de tortuga per les grans vies amb direcció a Barcelona per tal de col·lapsar el trànsit. Davant d’aquesta atapeïda agenda, en la qual no s’han de descartar accions encara més primerenques, es pot suposar que els activistes prèmium es trobaven, potser, a punt d’agafar el llit. També hi ha rotacions en el món de la mobilització popular.