NEGOCIACIONS PER A LA JUNTA

El PP i Ciutadans assoleixen un «principi d'acord» per governar a Andalusia

Les dues formacions se citen aquest divendres al migdia per acabar de perfilar aquest full de ruta amb l'acció de govern

Posteriorment es debatrà sobre la composició de la mesa del Parlament i l'Executiu

zentauroepp46289731 graf8696  sevilla  17 12 2018   el equipo negociador del par181220205344

zentauroepp46289731 graf8696 sevilla 17 12 2018 el equipo negociador del par181220205344 / Julio Munoz

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El PP i Ciutadansvan arribar ahir a un “principi d'acord programàtic”, la base d'un posteriorpacte de govern per a la legislatura a Andalusia. Fonts de les dues formacions van confirmar que el contingut d'aquest acord, amb més de80 puntsque serviran deguia per al futur Executiu, quedarà definitivament tancat en una reunió tècnica que es farà aquest divendres al Parlament.

Des dels dos partits van explicar que de moment l'acord es limita alcontingut de l'acció de govern, tot i que des del PP sempre han mantingut que aquest acord no es podia desvincular del consens per a la composició de la Mesa del Parlament i de la formació del govern. És més, era el pas previ. Tanmateix, l’acord semblava no arribar, malgrat la voluntat manifesta i l'enorme sintonia expressada pels dos partits. I el rellotge continuava corrent, perquè el dia 27 de desembre s’ha de formar el Parlament andalús

El punt d'inflexió després de dues setmanes de negociació va ser elmissatgellançat dimecres pel líder delPP, Juan Manuel Moreno. Va retreure que “ens quedarem sense temps, falten set dies i no tenim tancat cap acord”, i va anunciar la seva disposició a presentar el seu propi candidat a presidir la cambra. Un ultimàtum que suposaria que elbloc de dretesperdés elpoder de l'òrgan de control del legislatiu. Amb el sistema de votació establert, en absència d'acord, el PSOE obtindria la presidència i tres llocs més. PP i Ciutadans es quedarien dos cada un i Endavant Andalusia i Vox tindrien veu, però no vot. “La resta de partits hauran de decidir entre canvi o continuïtat”,va desafiar Moreno, “no podem retrocedir ni parar per tacticisme polític”.

Notícies relacionades

El PP va provar així de contraatacar les contínues dilacions de la formació taronja, que dubta encara del rèdit electoral que els pot donar un acord en el qual, d’una o una altra manera, hi ha el partit d’ultradreta Vox. La cancel·lació de la reunió prevista per ahir mateix va augmentar la desconfiança, ja que els d'Albert Rivera continuaven instant aquests dies que fos elPSOEqui, de forma sorprenent, s’abstinguésper permetre un govern de la dreta. Una actitud que va fer dubtar fins i tot sobre si Ciutadans voldria realment entrar en l’executiu regional o conformar-se amb servir de soci preferent i conformar-se amb la taula de la presidència.

Però després del desafiament de Moreno, que a Ciutadans van atribuir a les presses “per robar les butaques”, va arribar l'anunci del líder de Vox,Santiago Abascal, sobre l’inici ahir mateix de les “converses” amb el PPper a la legislatura a Andalusia, sense donar més detalls. Unes negociacions que els populars andalusos van descartar fins a aconseguir l’acord amb els de Rivera. El cúmul d’esdeveniments han acabat per convèncer a la formació taronja de la necessitat d’acabar un full de ruta amb les mesures a prendre durant la legislatura, tal com va proposar el líder de Ciutadans Juan Marín, que serà rematada aquest migdia en una nova reunió. Posteriorment, dilluns o dimecres, ja es reunirà la comissió política, amb els líders nacionals, per tancar definitivament el “gran acord”.

L’acord

El<strong> pacte programàtic </strong>tancat per PP i Ciutadans inclou mesures per a l’eliminació dels aforaments, així com iniciatives per a l’avaluació de polítiques públiques i una llei de protecció integral per a la corrupció, així com un nou reglament de transparència molt similar que les dues formacions van acordar a la Comunitat de Madrid. Així mateix, l’acord contempla l’auditoria dels comptes públics i tirar endavant la comissió d’investigació de l’exinta empresa pública FAFFE, els directius de la qual van acabar utilitzant les seves targetes opaques en clubs de cites. En matèria social, i malgrat les diferències amb el programa electoral de Vox (que demana la seva supressió), es recull impulsar un pacte andalús contra la violència de gènere. Així mateix, el document fa referència al “poder” de les autonomies, missatge clar davant la centralització que defensa la formació d’ultradreta el recolzament de la qual serà necessari durant la legislatura.