TRADICIÓ POLÈMICA

El Govern nega que "estigui en les previsions" prohibir els toros

El ministre de Cultura defensa la tauromàquia malgrat les opinions d'alguns ministres

zentauroepp46310360 graf9558  madrid  19 12 2018   el ministro de cultura y depo181219114947

zentauroepp46310360 graf9558 madrid 19 12 2018 el ministro de cultura y depo181219114947 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Cultura i Esports, José Guirao, ha assegurat que "no està en les previsions" del Govern prohibir o suprimir els toros, ni a proposta del Govern ni dels grups parlamentaris, malgrat les opinions "personals" manifestades per la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en contra d’aquesta "tradició".

Guirao ha respost així al seu predecessor en el càrrec, el diputat i exministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que li ha preguntat en el ple del Congrés dels Diputats si estava d’acord o no amb l’opinió de Ribera i amb les declaracions del titular de Foment, José Luis Ábalos, en què es va referir als caçadors com a "casposos".

"Aquest Govern no suprimirà els toros", ha afirmat Guirao, que ha precisat, "com a responsable del ministeri, que té bastantes competències en la tauromàquia, que no és el mateix que el toreig", i que les tradicions no es prohibeixen per decret, però tampoc s’imposen per decret.

Així, ha defensat que l’opinió "favorable" de molts espanyols sobre la tauromàquia és "tan respectable" com la que tenen els antitaurins "en defensa dels animals".

"Tothom és espanyol i totes les opinions són respectables", ha remarcat i ha acusat la "dreta" d’imposar el que "tothom" ha d’assumir com una tradició.

Opinió personal de la ministra Ribera

Respecte a les declaracions de Teresa Ribera, ha aclarit que mostraven una opinió "personal" i demana no ser "intolerants" i discernir entre opinions personals i projectes o accions del Govern.

Per la seva part, Méndez de Vigo ha descrit la seva resposta com una "feina d’adob" i ha defensat la llibertat d’opinió, per això no entén el que hi ha "en l’ADN" de l’esquerra perquè digui a la resta dels espanyols el que han de fer.

"No entenc que hi hagi una ministra que ens digui que no s’ha d’anar als toros perquè els que hi van els agrada veure patir els animals o perquè els que cacen els agrada veure patir els animals", ha assenyalat.

Notícies relacionades

A més, ha respectat els que volen o no volen anar als toros o a una munteria perquè "a ningú li posen una pistola". D’aquesta manera, ha acusat el Govern de "menysprear" els caçadors i taurins i de no respectar l’exercici de la llibertat.

De fet, ha advertit el Govern de donar un "mal exemple" als espanyols per menysprear els ciutadans i avisa que aquests, igual que han fet els andalusos, ensenyaran al Govern "la porta de sortida".