Sánchez demana a Rivera que no assumeixi el discurs de Vox

El president alerta Cs del risc de caure en la "involució" a canvi de "butaques"

El PP li retreu que la política d'apaivagament a Catalunya dona ales als "radicals"

abertran45972268 madrid 20 11 2018  pol tica   sesi n de control al gobierno 181218103742

abertran45972268 madrid 20 11 2018 pol tica sesi n de control al gobierno 181218103742 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

En plena negociació del Govern d’Andalusia, després de l’aparent decisió de Ciutadans de desmarcar-se de vox, Pedro Sánchez ha demanat aquest dimarts a Albert Rivera que no caigui en el discurs de la ultradreta. En la seva compareixença davant el Senat, el president ha demanat al líder liberal “sensatesa” per no caure en la “involució” a canvi “de butaques”, en clara referència a la possibilitat d’un acord a la Junta entre el PP, Cs i Vox.

Al llarg del seu discurs, en què ha anunciat una pujada salarial als funcionaris del 2,75%, Sánchez ha fet referències constants al risc que Rivera quedi ostatge del discurs dels “companys de viatge” de Vox, per por de perdre electorat contra el partit de Santiago Abascal. “Espanya és un país digne, apel·lo a la seva sensatesa per no desfer el camí de la igualtat que alguns volen transitar en el seu viatge de les cavernes”, ha demanat. Des de tots els angles del seu discurs el president ha repetit aquesta crida, com quan ha parlat de la revisió de la llei d’enjudiciament criminal.

“Davant l’infame negacionisme d’alguns, no és ideologia de gènere, és feminisme i és una credencial que aquest Govern llueix amb orgull”, ha defensat. En el camp migratori ha alertat contra el perill de canviar de posicions polítiques per interessos partidistes. “Els principis no són negociables, no es guarden en un calaix per por d’un competidor ideològic”, ha insistit.

Als dos partits de la dreta, el PP i Ciutadans, els ha demanat que no bloquegin el camí de dèficit i els Pressupostos del 2019, dos dies abans que el Congrés torni a votar els objectius.

Mà dura

El PP ha respost demanant mà dura a Catalunya. El portaveu dels conservadors, Ignacio Cosidó, ha acusat Sánchez de posar en marxa una política d’apaivagament que “ha donat curs als més radicals” i, amb certa ironia, ha assegurat que aquest “fracàs” el reconeixen fins i tot membres del Govern, en una referència a les declaracions del ministre d’Exteriors, Josep Borrell, que va admetre que la “política de l’ibuprofèn” no ha funcionat.

Notícies relacionades

Cosidó ha exigit a Sánchez l’aplicació del 155 més dur, el control dels Mossos d’Esquadra i el compromís que el Govern no indultarà els presos independentistes.

El president ha defensat el diàleg a Catalunya i ha fet una crida a la convivència. "La democràcia no és només votar cada quatre anys, també és conviure cada dia de l’any", ha assenyalat.