TERRORISME ISLÀMIC

Condemnat a ser expulsat al Marroc un gihadista que volia viatjar a Síria

L'acusat arriba a un acord amb la fiscalia per conformar-se amb una pena de quatre anys i nou mesos de presó i amb la sortida d'Espanya al cap de tres anys

undefined41276291 graf579  san fernando de henares  espa a   11 12 2017   la a180521191149

undefined41276291 graf579 san fernando de henares espa a 11 12 2017 la a180521191149 / Fernando Villar

1
Es llegeix en minuts
EFE

Un gihadista d’origen marroquí s’ha conformat amb una pena de 4 anys i 9 mesos de presó il’expulsió al seu país al cap de 3 anys de compliment de la condemna, a l’admetre els fets pels quals havia de ser jutjat a l’Audiència Nacional, per adoctrinament i organitzar un viatge a Síria per unir-se al Daesh.

Per tant, l’acusat, Elmehdi Kacem Koy, que s’enfrontava a 10 anys de presó i que ha aconseguit aquesta pena en virtut d’un acord de conformitat amb la fiscalia, única acusació en aquesta causa, haurà de ser condemnat per la secció quarta de la Sala Penal, que l’anava a jutjar, a la pena convinguda amb el ministeri públic.

Segons l’escrit d’acusació del fiscal, l’acusat es dedicava a "realitzar tasques de proselitisme i captació de tercers per a la gihadproselitisme i captació" a Facebook, una "funció per a ell tan important com la mateixa gihad armada, a què va pretendre unir-se planejant un viatge a Turquia i, posteriorment, a Síria".

El 10 de maig del 2014 va arribar a escriure en aquesta xarxa social el seu jurament de lleialtat al Daesh o "baaia", que després va renovar el juny del 2015. A Facebook va publicar nombrosos poemes i càntics gihadistes i, per a una millor difusió del missatge radical, "es formava constantment en els postulats del salafisme violent" mitjançant els múltiples àudios i càntics continguts al seu mòbil, que "escoltava constantment a través d’auriculars en la seva vida diària".

Notícies relacionades

"Aquesta activitat de proselitisme no només la va portar a terme l’acusat a través de xarxes socials, sinó també personalment en el seu cercle més pròxim", com sobre Yahya Nouri, un ciutadà marroquí actualment pres al Marroc i que va viatjar a Turquia per unir-se a la gihad a Síria.

Ajut econòmic

Quan aquest home era a Turquia va tenir dificultats econòmiques, i l’acusat el va ajudar el novembre del 2016 transferint-li 130 euros a través d’una empresa d’enviament de divises. "Com a culminació del seu compromís amb el Daesh, l’acusat, els dies 11 i 12 de novembre del 2016, després d'estar en contacte telemàtic permanent amb Yayha Nouri, va prendre la ferma decisió de traslladar-se a Turquia per, des d’allà, fer-ho a la zona de conflicte", diu el fiscal. Per fer-ho va buscar vols i allotjaments, però el seu pla es va frustrar perquè va ser detingut abans, el 16 de gener del 2017.