Internacionalització del procés

Els polítics presos en vaga de fam escriuen als líders europeus

Envien 40 cartes per denunciar que el Tribunal Constitucional els bloqueja l'accés a la justícia europea

D'aquí uns dies acudiran al Tribunal Europeu de Drets Humans considerant exhaurida la via davant dels tribunals espanyols

undefined46289474 madrid 17 12 2018  politica  rueda de prensa de jordi pina a181217175036

undefined46289474 madrid 17 12 2018 politica rueda de prensa de jordi pina a181217175036

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els quatre polítics independentistes presos que estan en vaga de fam, Jordi Turull, Jordi Sánchez, Joaquim Forn i Josep Rull, han enviat aquest dilluns 40 cartes a altres tants "líders i dirigents europeus", segons han anunciat en roda de premsa Jordi Pina, advocat de Sánchez i Turull, i Pilar Calvo, portaveu dels quatre vaguistes.

Calvo ha explicat que es tractad’"una acció internacional" i que té l’objectiu d’"internacionalitzar encara més" el conflicte que protagonitzen aquests presos, explicant com a motivació de la vaga de fam "l’obstrucció" del Tribunal Constitucional admetent a tràmit successius recursos seus demanant la seva posada en llibertat i sense pronunciar-se, mantenint un prolongat silenci. "Realment tots els recursos que han presentat davant del Constitucional –ha explicat Pina– han tingut la mateixa sort: admissió i al calaix". 

El Tribunal Constitucional té la intenció de començar a estudiar al gener, en el seu primer ple després del nadal, els recursos d’empara demanant la posada en llibertat d’Oriol Junqueras, Jordi Sánchez i Jorci Cuixart, com ja va avançar EL PERIÓDICO.

A la carta, que també ha sigut enviada al president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, els presos consideren que la seva situació "afecta directament les regles, els principis i els valors fundacionals de la Unió Europea".

"Patim un procés judicial que evidencia una vulneració molt severa dels nostres drets fonamentals –diu la carta–, entre els quals el dret a la presumpció d’innocència, el dret a la llibertat, el dret a la representació política i el dret a un procés judicial amb totes les garanties". Els presos acaben la seva missiva atorgant-se a si mateixos un alt paper democràtic: "Amb la nostra vaga de fam –una de les poques accions polítiques de denúncia que pacíficament es poden portar a terme des d’una presó– ens sentim directament defensors de les regles i dels principis i valors fundacionals de la Unió Europea".

370 dies de silenci

Els vaguistes volen recordar a la seva carta els dirigents de la UE que estan "a la presó sense judici". La seva carta denuncia que, "amb dilacions indegudes" –ha dit Pina–, els tribunals espanyols estan bloquejant l’accés de nou ciutadans a la justícia europea. L’1 de desembre passat, transcorreguts 370 dies del primer recurs d’empara que van presentar, el 22 de novembre del 2017, "El Tribunal Constitucional espanyol no havia donat resposta a cap dels nostres recursos", diu la carta.

"Durant un any no hi ha hagut cap decisió judicial més que l’admissió a tràmit dels recursos", ha remarcat Jordi Pina.  La missiva assegura que, amb la seva vaga de fam, els presos volen posar de manifest "la politització dels màxims òrgans judicials i del mateix Tribunal Constitucional espanyol". 

Jordi Pina: "Tots els recursos han tingut la mateixa sort: admissió i al calaix"

El lletrat Pina ha considerat que les decisions del Tribunal Constitucional pateixen una demora injustificada "respecte a peticions de llibertat que altres tribunals resolen en un mes o dos".

La roda de premsa ha tingut lloc en el Centre Cultural Blanquerna de Madrid, a la mateixa sala on va tenir lloc un atac ultra. Pina ha aprofitat l’emplaçament per recordar que "paradoxalment, unes persones que van ser condemnades per atemptar en aquest lloc van presentar recurs i va ser admès a tràmit pel Tribunal Constitucional, i aquest tribunal es va dignar a suspendre l’ingrés a la presó d’aquestes persones".

Al Tribunal de Drets Humans

Pina i Calvo han anunciat també que "en els pròxims dies", els polítics presos exposaran la seva situació davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) "per explicar que el Tribunal Constitucional està bloquejant el seu accés a la justícia europea, l’àmbit en el qual posem totes les nostres esperances", ha dit Pina.

L’advocat ha explicat que acudiran al TEDH després de considerar "que hem esgotat objectivament tots els mecanismes davant de la justícia espanyola".

Pina creu que tenen possibilitats de ser escoltats en aquesta instància, segons l’opinió de juristes europeus "que ens auxilien a Europa" ha explicat.

En bon estat

Tant Pina com Calvo han assegurat que els quatre presos en vaga de fam es troben bé, fins i tot forts en la seva determinació, ha dit l’advocat. La portaveu Pilar Calvo ha desmentit el rumor que va córrer durant el matí d’aquest dilluns, segons el qual Jordi Turull hagi hagut de ser hospitalitzat a Terrassa.

L’exconseller de Presidència de la Generalitat continua a la infermeria de Lledoners, i allà "està treballant en el seu propi expedient judicial", ha explicat Calvo. I Pina ha afegit: "Els presos estan treballant tranquil·lament amb nosaltres".

Pina ha volgut avançar-se a la qüestió que el Tribunal Suprem ha de resoldre aquest dimarts sobre la seva competència per jutjar els suposats delictes dels presos del procés. L’advocat ha dit que totes les defenses "demanen amb la màxima contundència que declini la competència en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que és a qui correspon".

Dret de defensa

L’advocat, a més, ha volgut sortir al pas d’informacions publicades sobre un possible trasllat dels presos independentistes catalans a presons de Madrid aquest mateix Nadal –la qual cosa no es descarta si s’ha de procedir a la seva alimentació forçosa–, molt abans del que els correspondria per estar presents en el judici.

En el cas que aquest trasllat "a presons d’Espanya" es dugui a terme, la decisió "vulneraria el dret de defensa dels meus mandants –ha dit Pina. No és el mateix preparar la defensa a 50 minuts amb cotxe de Barcelona que a tres hores de tren de Barcelona".

Notícies relacionades

Preguntat per EL PERIÓDICO, Pina ha matisat que, "pels protocols habituals" en matèria de trasllat de presos preventius, "el normal és que siguin traslladats a tot estirar una setmana abans de l’inici de la vista; abans no seria normal".

El defensor de Jordi Sánchez i Jordi Turull ha contestat amb indignació a una pregunta d’un mitjà present a la sala sobre la possibilitat que els presos facin vaga de fam com a estratègia per provocar un ajornament del judici per no trobar-se en bones condicions físiques. "És insultant. Si una persona s’arriba a plantejar que quatre persones facin una vaga de fam per suspendre un judici és que no coneixen la dignitat dels quatre presos que fan aquesta vaga de fam ni coneixen l’honorabilitat del lletrat. Nego rotundament, radicalment i visceralment qualsevol indici de dubte sobre això"