Excàrrecs de la Junta d'Andalusia

El judici pel 'cas ERO' es preveu finalitzar aquest dilluns després de més d'un any i 150 sessions

Aquest 17 de desembre conclouen els seus informes finals l'advocat de José Antonio Viera i el lletrat d'Antonio Lozano

zentauroepp41299288 graf014  sevilla  espa a   13 12 2017   los ex presidentes m171213120828

zentauroepp41299288 graf014 sevilla espa a 13 12 2017 los ex presidentes m171213120828 / Julio Munoz

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El judici que celebra la Secció Primera de l’Audiència Provincial de Sevilla des del 13 de desembre del 2017 i que ha fet seure al banc dels acusats 21 ex alts càrrecs de la Junta, entre ells, els expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán, en el que s’ha denominat la peça política de la causa dels expedients de regulació d’ocupació (ERO) presumptament irregulars, arriba aquest dilluns al final.

Almenys aquesta és la previsió que fan gairebé totes les parts, incloent-hi el tribunal, presidit pel magistrat Juan Antonio Calle Peña, ja que aquest dilluns acaba el seu informe final l’advocat de l’exconseller d’Ocupació José Antonio Viera i exposarà –i finalitzarà– el seu el lletrat de l’exdirector general de Pressupostos Antonio Lozano.

Serà llavors quan la Sala procedeixi a cridar cadascun dels21 acusats –l’exsecretari general d’Hisenda Antonio Estepa va ser exclòs per les acusacions en les conclusions definitives– per si aquests volguessin fer ús del seu dret a l’última paraula, tot i que no sembla que gaires d’ells l’exerceixin.

Dijous passat,13 de desembre, el judici pel procediment específic de concessió dels ajuts sociolaborals a treballadors i a empreses en crisi durant tota una dècada complia un any de celebració, assolint aquell mateix dia 151 sessions de vista oral. I ho va fer amb el desenvolupament de l’informe final de l’advocat José Manuel Herrera, que defensa Viera, que s’enfronta a vuit anys de presó i 30 d’inhabilitació per un delicte continuat de prevaricació i un altre de continuat de malversació.

El mateix advocat va acabar la seva intervenció dijous passat indicant al tribunal que encara li quedava per donar per conclòs el seu informe final una hora, per la qual cosa serà l’encarregat d’obrir la sessió d’aquest dilluns.

Defensa de José Antonio Viera

Herrera està centrant el seu informe en la indefensió causada a Viera en aquest procediment, entre altres qüestions, per les inconcrecions en el relat dels fets de les acusacions i per no haver portat al procés els 6.000 beneficiaris dels ajuts dels ERO per contrastar les quantitats defraudades, ja que ha quedat "provat" que no tots els fons van ser destinats a finalitats il·lícites, més aviat només un percentatge mínim.

A més, ha alertat del "laberint processal" creat per la fiscalia en la causa amb múltiples procediments, i en els quals acusa els ex alts càrrecs per les mateixes quantitats presumptament malversades, que "ha impedit el dret de defensa" i que ha tingut "el final il·legítim d’assegurar-se un resultat d’acord amb el seu escrit d’acusació", això és, la condemna dels encausats.

L’advocat, que ha exposat la legalitat dels ajuts a l’empara de l’Ordre Ministerial de 1995, ha defensat l’actuació de l’exconseller d’Ocupació.

Dret a l’última paraula

Notícies relacionades

Una vegada que finalitzi Herrera serà el torn de l’última defensa. En aquest cas, l’advocat José María Mohedano procedirà a desenvolupar l’informe en la defensa d’Antonio Lozano, a qui se l’acusa de prevaricació i per al qual demanen les acusacions una pena de deu anys d’inhabilitació.

Tot sembla indicar que l’advocat acabarà el seu informe en la sessió d’aquest dilluns i després els acusats podran exercir el seu dret a l’última paraula, i quedarà llavors el judici vist per a sentència. No obstant, i atenent l’extensió de molts dels informes presentats pels lletrats dels encausats no seria cap sorpresa que calgués esperar dimarts per donar per acabada la vista oral del ‘cas ERO’.