DECLARACIÓ JUDICIAL

Policies que van carregar l'1-O diuen que els van amenaçar d'"acorralar-los" com el 20-S

El policia que va trepitjar un votant de l'1-O declara que ho va fer per "apartar-lo"

zentauroepp40366229 spanish national police pushes away pro referendum supporter171001100610

zentauroepp40366229 spanish national police pushes away pro referendum supporter171001100610 / Emilio Morenatti

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Agents de la Policia Nacional que han declarat aquest dilluns al Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona com a investigats per l’operatiu de l’1-O han justificat les càrregues perquè alguns concentrats els van amenaçar d’"acorralar-los" com a la Guàrdia Civil al dispositiu davant de la Conselleria d’Economia el 20 de setembre, segons fonts jurídiques.

Fonts consultades han explicat que aquests agents, que van actuar a l’escola Ramon Llull de Barcelona, han assegurat durant les seves declaracions que se sentien "segrestats" quan un grup va fer una seguda davant els furgons policials per impedir que es moguessin, i que els van llançar material d’obra, cons i altres objectes.

En declaracions als mitjans, l’advocada Laia Serra ha explicat que la justificació de tots els agents que han declarat per l’actuació a l’escola Llull és que van ser sotmesos "a una situació de bel·ligerància, hostilitat i agressivitat per la massa" i que això justifica l’ús de material antiavalots, com les pilotes de goma.

Tret a Roger Español

Aquest dilluns han declarat tres escopeters de la Policia Nacional que van actuar en aquest centre, per l’actuació que va deixar sense visió d’un ullRoger Español, i tots s’han situat a la vorera contrària on van passar aquests fets, cosa que per a l’advocada Laia Serra "ajuda a definir el cercle de possibles autors".

Precisament, per a divendres vinent estava prevista la declaració d’Español com a afectat i també com a investigat, però finalment s’ha ajornat perquè podia ser "complicat" per temes de transport i assistència, davant de la celebració el Consell de Ministres a Barcelona, i s’ha fixat per al 21 de gener.

Puntada de peu a un votant

També aquest dilluns, un membre de la Brigada d’Informació de la Policia Nacional ha declarat com a investigat en aquest jutjat per presumptament clavar una puntada de peu a una persona que era al terra durant l’operatiu contra l’1-O a l’Escola Pia de Sant Antoni, a la ciutat de Barcelona, i ho ha justificat perquè havia de passar i ho va fer per "apartar-lo".

En declaracions als mitjans després dels interrogatoris judicials, l’advocat de l’Ajuntament de Barcelona –acusació popular– Xavi Muñoz ha dit que l’agent ha reconegut l’acció i la seva explicació ha sigut que "havia ensopegat instants abans, quedava relegat del seu equip, l’estava perdent, i avança darrere dels seus companys, i amb el peu fa un gest per apartar-lo".

"Ell creu que empènyer-lo amb el peu és la millor opció", ha dit l’advocat en relació amb les declaracions d’aquest agent d’Informació, que només ha respost al jutge, el fiscal i la seva defensa, i ha expressat que es trobava en un ambient hostil.

Segons ha expressat en un apunt a Twitter el tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Asens, aquesta agressió "concentra en si mateixa tota la brutalitat i immoralitat d’aquella jornada" perquè va ser, als seus ulls, una acció totalment gratuïta i sense cap mitjà reglamentari: la víctima era una persona gran que havia caigut a terra.

Escola Prosperitat

Notícies relacionades

També ha declarat aquest dilluns un agent de la Policia que presumptament va agafar per l’orella un votant de l’escola Prosperitat (també a la ciutat de Barcelona) i li va causar lesions, però l’agent ha dit que no va estar en el punt on es va produir l’agressió i que no hi va haver situacions de violència, segons l’advocada d’Irídia, Sònia Olivella.

Un altre agent denunciat per un ciutadà per colpejar-lo dins de l’escola Llull ha dit que "va fer un moviment per guanyar espai i un moviment defensiu sense intencionalitat lesiva", segons Laia Serra.