Polítics catalans es concentren davant el Suprem contra la «regressió democràtica» de l'Estat

«Compartim la defensa dels drets civils», defensa Rufián sobre els participants en la concentració

foto 3435552

foto 3435552

3
Es llegeix en minuts

Diputats i senadors catalans han participat aquest dissabte al costat d’un centenar d’organitzacions en una concentració a Madrid davant la seu del Tribunal Suprem sota el lema ‘No hi ha justícia’, per denunciar els “dèficits democràtics” i visibilitzar la “falta de justícia” que, segons el seu parer, hi ha a l’Estat espanyol. “Tenim l’orgull, l’honor i la responsabilitat de ser aquí en defensa d’una causa justa, en defensa dels drets civils de tothom. Coneixem perfectament la regressió democràtica de l’Estat espanyol”, ha assenyalat el diputat i portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián.

Així mateix, ha incidit que tenen nou persones “segrestades en presons” i que quatre d’elles són en vaga de fam. “Avui ens ajuntem gent que té banderes al balcó i al cor molt diferents, però que comparteix una mateixa idea, que és la defensa dels drets civils de tothom”, ha dit. El diputat d’ERC ha assegurat que Espanya “té un problema que es diu procés d’autodeterminació catalana” i ha destacat que el judici als polítics catalans “serà un mirall per a un Estat venjatiu i amb enormes carències democràtiques”.

Per a Rufián, defensar que els presos catalans surtin de la presó no “et fa independentista, et fa demòcrata”. “Defensem que la gent es manifesti al carrer i que estigui en contra d’un Govern que no ha mogut un dit perquè hi deixi d’haver segrestats a les presons”, ha apuntat.

Consell de Ministres a Barcelona

Sobre la reunió del Consell de Ministres a Barcelona, el diputat d’ERC ha remarcat que “és una provocació”. “És el dia del primer aniversari del 155, d’unes eleccions imposades per Moncloa, amb companys nostres a la presó. És una provocació però fem una crida al civisme i al pacifisme”, ha precisat.

En aquest sentit, la vicepresidenta del PDECat, Miriam Nogueras, ha posat èmfasi en què igual que el Govern fa el Consell de Ministres “on vulguin”, els ciutadans catalans “també tenen dret a estar indignats” perquè, segons el seu parer, “se’ns menysté” quan s’han reivindicat “de manera pacífica i democràtica”.

“¿Què més ha de passar perquè Europa intervingui en l’assumpte”, s’ha preguntat Nogueras, mentre ha criticat que sembla que a l’Estat i molts partits “només els preocupa aquell concepte tan franquista de la unitat territorial”. A més, ha apuntat que haurien d’haver acudit a la concentració “tots els partits demòcrates” perquè, en les seves paraules, estan “decidint el futur de Catalunya”. “Això va més enllà de la independència, estem parlant de la decadència de la justícia i de la democràcia de l’Estat espanyol”, ha criticat.

Drets col·lectius

Durant la concentració, la diputada de la CUP en el Parlament, María Sirvent ha denunciat que “no hi ha justícia” i que les institucions judicials “defensen polítics corruptes que van contra els drets col·lectius de tots els pobles”.

Notícies relacionades

“Ho hem vist amb la sentència de ‘La manada’, amb la sentència de les hipoteques i també amb aquesta causa política. Volem fer una crida a fer front a aquesta situació d’injustícia, a dir que el dret a l’autodeterminació pot obrir la porta a altres drets”, ha manifestat Sirvent.

En la mateixa línia, el diputat de Junts per Catalunya Josep María Forné ha criticat “la judicialització de la política i el seu revers, la politització de la justícia”. “S’han demostrat acusacions falses de violència que no existeixen i la no-separació de poders i el qüestionament de la democràcia que hi ha a Espanya en aquest moment”, ha sentenciat. Per això, ha demanat a Europa que “prengui mesures i prengui posició” davant d’una situació “greu de conculcació de Drets Humans, tal com denuncien quatre presos polítics en vaga de fam”.