LA MATANÇA DE BARCELONA I CAMBRILS

Els atemptats del 17-A: 'IT98', el telèfon de l'assassí

Mohamed Hichamy va deixar al mòbil de Younes Abouyaaqoub un missatge sobre llançar granades al centre de Figueres

L'autor de la matança a la Rambla va viatjar a Tànger i va fotografiar el sistema de ventilació d'un gran centre comercial

younes-abouyaqoub-en-tnger-y-circuito-aire-acondicionado

younes-abouyaqoub-en-tnger-y-circuito-aire-acondicionado

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juan José Fernández
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Mohamed Hichamy, membre de la cèl·lula gihadista de Ripoll abatut pels Mossos a Cambrils, i Younes Abouyaaqoub, autor material de la matança del 17-A a la Rambla de Barcelona, van parlar per telèfon d’atemptar alguna vegada a Figueres

En una nota de veu que li va deixar Hichamy al seu amic el 25 d’octubre del 2015, li va dir: “Ben trobat Younes, ara tindràs el cul estret, content... (rialles) content, ¿no? Estaràs dient ‘¿on ets, Figueres?... ¿On ets, Figueres?... ¿On ets, Figueres?’, però la filla de puta de Figueres... eh.... Quan compris el BMW trauràs granades i començaràs a tirar-les pels carrers. És igual qui cau, és igual qui mati, és igual qui no mori, aniràs fins aquella Rambla, en aquells putos bars... (rialles) i amb els skís (sic) als teus peus els trepitjaràs i tirant granades. És una paranoia. (...)  Vinga, fins ararais (cap)”.

La transcripció és delsMossos d’Esquadra. La Rambla de la localitat del’Alt Empordà  és el cor comercial i hoteler de la ciutat. Aquest missatge gravat és una de les revelacions que va obtenir el juny passat la policia catalana analitzant el contingut d’una targeta de memòria telefònica d’Abouyaaqoub, el més sanguinari dels terroristes de Ripoll.

Es tracta d’una targeta micro SD de 32 gigabytes confiscada pels Mossos al pis que els germans Younes i El Houssaine Abouyaaqoub habitaven al carrer Santa Magdalena de la població del Baix Camp. Entre centenars d’indicis obtinguts en diversos registres, els Mossos van classificar aquesta targeta com ‘IT98’ (Informe Tecnològic 98), les sigles amb què apareix consignada en el sumari dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Viatge a Tànger

La mateixa targeta conté pistes d’un altre objectiu que va poder avaluar Abouyaaqoub. En una carpeta de fotos esborrades i recuperades, els Mossos van trobar dues imatges de Younes a la terminal d’arribades de l’aeroport Ibn Batuta de Tànger, al Marroc. No se sap la data del viatge.

En la mateixa seqüència, hi ha fotos de la façana i d’una maqueta del Tànger City Mall, gran centre comercial freqüentat majoritàriament per clientela estrangera. Aquestes mateixes fotos es completen amb una col·lecció de mitja dotzena d’instantànies de toveres i boques d’extracció del sistema de ventilació de l’edifici. Els Mossos diuen al seu informe desconèixer “el motiu de fer-les”.

Biografia d’un fanàtic

Qualsevol targeta telefònica conservada llarg temps reuneix un complet retrat biogràfic del seu usuari. I aquesta la va utilitzar Younes durant 13 anys a successius mòbils, des del 2004 fins al 2017.

En les conclusions d’un informe elevat el juny passat al jutge d’instrucció de l’Audiència Nacional Fernando Andreu, els Mossos sostenen: “S’observa com el seu contingut aparenta normalitat per a una persona de la seva edat, fins a iniciar-se l’any 2015, que es comença a notar una deriva cap a la religió més constant i repetitiva”.

Els investigadors expliquen que “s’infereix així un procés de canvi personal amb un creixent grau de

“Som els que anhelen el martiri [...] Preparem cotxes bomba”, cantava Younes en un vídeo en què es va gravar

implicació i interès per la temàtica islàmica (cerques de què és ‘haram’ –prohibit– o no ho és, quantes vegades i com cal pregar...) com també per la Gihad amb referències a Estat Islàmic (EI) i al Califat a partir del segon semestre del 2015”. Seria aquest el moment en el qual Abdelbaki es-Satty, llavors imam de la mesquita Annour de Ripoll, hauria fanatitzat Younes, que llavors tenia 19 anys.

El pensament integrista que ja tenia el jove aflora en tota mena de fotos i àudios entre els 10.000 que va guardar al seu mòbil en els seus últims tres anys de vida.

El 26 de maig del 2017, ja fanatitzat, Abouyaaqoub es va gravar un vídeo en una nau industrial cantant en àrab: “Som els que anhelen el martiri / No retrocedim en els nostres passos / Ens avancem cap a la mort amb satisfacció / Preparem cotxes bomba / I amb ells destruïm als tirans...”.

Pregàries a Torredembarra

Entre els missatges gravats ressalta un d’un grup de WhatsApp que convida a acudir a unes jornades religioses a Reus i Torredembarra a les quals aniran xeics de Kuwait, Bèlgica, Holanda i Aràbia Saudita, on s’aprenen moltes coses, que hi ha allotjament gratis i envelats on venen llibres religiosos, roba musulmana...”, diu l’informe dels Mossos.

Diversos àudios de la carpeta són himnes de l’EI amb continguts com violenteu-los i agafeu el botí”, “va arribar l’hora de la resposta i la venjança” o “el martiri és la millor recompensa”.

Notícies relacionades

Abouyaaqoub guardava, a més, nombroses sures del’Alcorà  com aquesta: “Prepareu contra ells tota la força, tota la cavalleria que pugueu per acovardir l’enemic d’Al·là i vostre”. O aquesta altra, que apareix també en un àudio: “Se us ha prescrit que combateu, tot i que us disgusti. Pot ser que us disgusti una cosa que us convé i estimeu una cosa que no us convé”. També captures de pantalla de wasaps. Entre ells, un en què es llegeix: “Subhannallah, digues-li que no m’estic tornant fanàtic, estic complint la paraula d’Allah ajawazaaal!”.

La targeta conté fotos del saudita Yasser Al Dosari, un dels més famosos recitadors de l’Alcorà, imam de la mesquita Dakhil de Ryad i professor d’Alcorà de les forces armades de l’Aràbia SauditaI guarda portades de llibres salafistes (corrent de predicació i combat) i captures de pantalla de notícies sobre detencions de gihadistes a Catalunya. En un altre es llegeix un argumentari segons el qual les notícies de matances en mans de l’ISIS són obrad’“un complot jueuamericà”.