LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

Manuel Bustos, condemnat a tres anys de presó per retirar multes a familiars

L'Audiència de Barcelona considera l'exalcalde de Sabadell culpable de tràfic d'influències i prevaricació

zentauroepp43985149 graf7770 barcelona 26 06 2018   el exalcalde de sabadell man181214122140

zentauroepp43985149 graf7770 barcelona 26 06 2018 el exalcalde de sabadell man181214122140 / Marta Perez

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha sigut condemnat a tres anys de presó, 16 d’inhabilitació i una multa de 800 euros per ordenar a la policia local que retirés dues multes d’aparcament a la seva dona i al seu fill el 2012 durant la seva etapa al capdavant de l’ajuntament. La Secció Dècima del’Audiència de Barcelona considera l’exdirigent del PSC culpable de tràfic d’influències i prevaricació, i ha castigat cadascun d'aquests dos delictes amb 18 mesos de presó. La fiscalia sol·licitava una pena de quatre anys de presó i d’inhabilitació.

Aquesta és la segona pena judicial contra l’exalcalde de Sabadell, que ja va ser condemnat a un any i quatre mesos de presó per pressionar l’alcaldessa de Montcada i Reixac perquè contractés un ex alt càrrec de la Generalitat durant el Govern tripartit.

Les gestions de l’exalcalde socialista perquè se saldessin les multes de la seva família es van destapar en les intervencions telefòniques que va acordar el jutge del 'cas Mercuri', que investiga presumptes irregularitats a l’Ajuntament de Sabadell.

En la seva sentència, el tribunal de la Secció 10a condemna també a 15 mesos i un dia de presó, a una multa de 301 euros i a 11 anys d’inhabilitacióJosep Miguel Duran, l’exintendent de la policia local de la capital vallesana que va anul·lar les multes. Al contrari, absol Xavier I., excoordinador d’Espai Públic, del delicte de malversació de què se li acusava, al no haver pogut acreditar-se que pagués una de les sancions amb diners públics, com el mateix imputat va explicar a Bustos en una conversa telefònica intervinguda.

Aconseguir el propòsit

Notícies relacionades

Els magistrats condemnen Bustos per tràfic d’influències agreujat, ja que l’exalcalde "va aconseguir el propòsit buscat", que no era cap altre que l’anul·lació de les multes. Per al tribunal, la conducta de l’exalcalde "suposa un menyscapte per a l’interès general, atacant l’objectivitat i imparcialitat de la funció pública", quan com a regidor tenia una "obligació major de protegir l’interès públic, a l’haver sigut triat per la generalitat de persones per a salvarguardar aquest interès." No obstant, el resultat econòmic no va suposar un "gran trencament" per al municipi.

La sentència declara provat que, el març del 2012, Bustos va cridar el que llavors era intendent de la policia local i aprofitant que era el seu "subordinat” li va explicar que la seva dona havia sigut multada amb 200 euros, i li va suggerir que "calia arreglar el tema".  L’exregidor també va intervenir el juny del mateix any en relació amb una multa al seu fill.