01 juny 2020

Anar al contingut

El primer ministre eslovè recolza Sánchez després de la visita de Torra

Els dos mandataris xerren informalment al Consell Europeu a Brussel·les

L'ambaixador espanyol demanarà una reunió amb les autoritats eslovenes

Iolanda Mármol /Agencias

El primer ministre eslovè recolza Sánchez després de la visita de Torra

OLIVIER HOSLET

Conversa informal però cridanera en els marges del Consell Europeu que se celebra a Brussel·les. El president del Govern, Pedro Sánchez, i el primer ministre eslovè, Marjan Sarec, van conversar aquest dijous en l’arrencada de la cimera que reuneix els líders de la Unió Europea. La xerrada arriba després de la controvèrsia que va aixecar la visita del president Quim Torra a Ljubljana el cap de setmana passat, quan es va entrevistar amb el president de l’eslovè, Borut Pahor.

Fonts del Govern han explicat que la conversa entre Sánchez i Sarec va ser “positiva” i va abordar la polèmica visita de Torra. Segons la Moncloa, el primer ministre eslovè va manifestar el seu “total recolzament” a l’Executiu espanyol en aquest assumpte.

Més enllà de les explicacions oficials, en les imatges fetes públiques pel Consell Europeu s’observa el dirigent eslovè quan s’acosta a Sánchez i comença a conversar amb ell, interrompent la xerrada que mantenia amb el primer ministre de Portugal, António Costa. 

Discutida visita

La polèmica va sorgir arran de la visita de Torra la setmana passada a Ljubljana, on va ser rebut pel president del país, i l’aposta del president de la Generalitat per la ‘via eslovena’ com a model per al desafiament independentista.

El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, va voler restar importància al viatge de Torra i va destacar que no va ser rebut pel primer ministre, Marjan Sarec, sinó pel president, que és una “figura simbòlica, sense poder real”.

Borrell també va explicar que l’ambaixador espanyol a Ljubljana, José Luis de la Peña, ha rebut “instruccions” de demanar una reunió amb les autoritats eslovenes per “comentar la situació”.

Segons fonts diplomàtiques, l’objectiu és parlar tant de la visita de Torra a Pahor com dels comentaris i crítiques que ha suscitat a Espanya que el president hagi apostat per la “via eslovena” per a la independència.