Vox amenaça Sánchez de querellar-se per no actuar contra Catalunya

Abascal considera que s'ha d'aplicar ara el 155, l'estat d'excepció o el Codi Penal

Presenta una nova querella contra Torra per rebel·lió en què en demana l'ingrés a la presó

zentauroepp46218800 abascal torra181211124247

zentauroepp46218800 abascal torra181211124247

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El president de Vox, Santiago Abascal, ha aprofitat aquest dimarts la interposició d’una nova querella contra el president de la Generalitat, Quim Torradesprés de la seva crida a la "via eslovena" per a Catalunya, per amenaçar el Govern de Pedro Sánchez amb una iniciativa similar per la seva inacció en aquest afer. El partit que exerceix l’acusació popular en la causa que se segueix al Tribunal Suprem contra 18 líders independentistes considera que s’ha d’aplicar ara el 155, l’article 116, que regula l’estat d’excepció, o el Codi Penala Catalunya.

Abascal, que va recordar que ja s’havia querellat contra l’expresident català Artur Mas per rebel·lió i contra el Govern de Mariano Rajoy, sense èxit, ha explicat que actua contra Torra pel seu nou pas endavant “en el cop d’Estat amb la via eslovena, que va provocar una guerra de 10 dies", cosa que considera que "exigeix la intervenció immediata de les institucions". Argumenta que la querella inclou com a mesura cautelar la seva detenció i ingrés en presó incondicional.

"És l’única mesura possible per parar el cop i que no passi el que va passar durant els governs del Partit Popular. Ara per ara sembla que la resposta governamental, la de l’Estat, està caracteritzada per la mateixa debilitat. Hi ha molts mecanismes institucionals: el 155, el 116, el Codi Penal, la Fiscalia General de l’Estat, l’Advocacia de l’Estat, que poden parar el desenvolupament del cop d’Estat", ha assenyalat Abascal.

Quan se li ha preguntat per les cartes enviades pel Govern a la Generalitat, en relació amb la inactivitat dels Mossos, el líder de Vox ha respost que les mesures d’enviar la Policia i la Guàrdia Civil, "en condicions indignes", també les van fer l’anterior govern i "no van servir per a res". 

Nega finançament il·legal

Notícies relacionades

I pel que fa a les informacions que relacionen el finançament de Vox amb un grup iranià, Abascal ha negat qualsevol irregularitat i ha assegurat que només es finança amb les quotes dels seus afiliats i amb campanyes puntuals de captació de fons, com per interposar querelles i cobrir les fiances de 12.000 euros que imposa l’alt tribunal per exercir l’acusació popular. Ha atribuït a "insídies" aquestes informacions, perquè és "il·legal que una empresa, una persona jurídica financi un partit, només les persones físiques poden aportar".

Respecte al futur govern andalús, el líder de Vox ha assegurat que està a l’expectativa de l’acord a què arribin el PP i Ciutadans, i una vegada que demostrin que són capaços de formar un govern alternatiu, confia que els truquin per parlar de les seves propostes. "Vox no serà un obstacle per facilitar una majoria alternativa a Andalusia", ha apuntat.