RODA DE PREMSA

La Generalitat evita alimentar el xoc amb l'Estat i defensa els Mossos

Artadi garanteix al seguretat el 21-D i qualifica de "correcta" l'actuació de la policia catalana davant de les protestes dels CDR

Defensa el camí pacífic de la independència després de la polèmica per l'opció eslovena defensada per Torra

quim-torra

quim-torra

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El Govern de Quim Torra ha optat, aquest dimarts, per no alimentar el discurs de la confrontació institucional i de la violència. En una compareixença molt mesurada, la consellera de Presidència i portaveu de l’Executiu català, Elsa Artadi, ha eludit a tota hora el xoc amb el Govern del PSOE malgrat els requeriments d’aquest sobre la falta de seguretat per part dels Mossos respecte als CDR i el to contundent d’alguna d’aquestes missives, especialment la del ministre de l’Interior al seu homòleg de la Generalitat.

L’anàlisi del Govern català és que el Govern de Pedro Sánchez ha elevat el to després de la irrupció del fenomen ultradretà a Andalusia, i per això s’han enviat les cartes amenaçadores a la Generalitat. I ja que Torra va generar una gran polèmica apel·lant a la via Eslovena, la decisió de l’Executiu de JxCat i ERC ha sigut la d’abaixar el to. Així, Artadi s’ha limitat a defensar amb arguments tècnics i policials la tasca dels Mossos durant el cap de setmana, eludint paraules gruixudes en resposta a les tres cartes, més enllà de mostrar la seva "sorpresa", perquè existeixen altres vies per traslladar la discrepància entre institucions.

És més, Artadi ha assegurat que la Generalitat no considera una provocació la reunió del Consell de Ministres del 21 de desembre a Barcelona, sinó que és una cosa que s’ha dit des de la societat civil. En aquest sentit, ha defensat la protesta cívica contra aquesta reunió, mentre ha garantit la seguretat perquè es dugui a terme. A tota hora la portaveu s’ha mantingut en la tesi de la negociació i el diàleg entre institucions.

I respecte a les paraules de Torra en defensa de la via Eslovena –que en el si del Govern català s’admet que han pogut ser desafortunades per no introduir clarament una referència a la no-violència–, Artadi s’ha reafirmat en la defensa de la "via cívica i pacífica" de l’independentisme català.

Els Mossos

En concret i sobre els Mossos, Artadiha defensat aquest dimarts l’actuació "correcta" de la policia autonòmica davant de les protestes dels CDR a l’autopista AP-7. La consellera també ha assegurat que la Generalitat garantirà la seguretat i les protestes durant la celebració del Consell de Ministres a Barcelona el 21 de desembre.

Artadi ha remarcat que la policia catalana és "garantia de seguretat" i ha destacat que dissabte passat, quan els CDR van tallar l’AP-7 durant 15 hores, no hi va haver incidents d’ordre públic ni cap enfrontament, i que es va garantir la mobilitat en tot moment.

La també consellera de Presidència ha recordat que la Setmana Santa passada, encara sota l’aplicació de l’article 155, hi va haver 11 actuacions dels Mossos amb una durada més llarga que la de diumenge i que la policia es va comportar igual. També ha destacat que durant les mobilitzacions dels taxistes a la Gran Via i a Madrid ningú va demanar que s’intervingués cap comunitat autònoma.

Sense comunicació

D’altra banda, Artadi ha remarcat que el Govern no ha rebut cap "comunicació formal" sobre el Consell de Ministres previst a Barcelona el 21-D, però ha asseverat que garantiran, amb efectius de Mossos d’Esquadra, tant la seguretat com les protestes. Una manera de suggerir l’eventual possibilitat que no se celebri finalment la cita, com ha suggerit el ministre de Foment, José Luis Ávalos, immediatament corregit per la Moncloa.

"No sabem ni on se celebrarà", ha admès la consellera, que ha ressaltat que això impedeix que puguin estar ja treballant "en un dispositiu" de seguretat.

A preguntes dels periodistes, Artadi sí que ha fet al·lusió a una reunió sobre seguretat convocada per a aquest mateix dimarts a la Delegació del Govern, però ha comentat que és una trobada ordinària convocada "abans de tenir notícies del 21-D" i en la qual desconeix si es donarà informació a la Generalitat sobre el Consell de Ministres.

En tot cas, ha remarcat que, quan es produeixi aquest conclave del Govern, la Generalitat "garantirà tots els drets, tant el de protesta com el de llibertat d’expressió i el de reunió".

Reforç d’antiavalots

Notícies relacionades

Artadi ha manifestat la "convicció" del Govern que el cos dels Mossos d’Esquadra pot garantir la seguretat, rebutjant així que hagin d’acudir Barcelona efectius dels cossos i forces de seguretat de l’Estat.

En aquest context, ha instat el Govern a, si creu que no hi ha prou agents dels Mossos d’Esquadra a Catalunya, facilitar l’ampliació de la plantilla del cos autonòmic.