ultradreta

A favor o en contra: l'Església catòlica, a la cruïlla davant de la irrupció de Vox

El cardenal Cañizares ha negat que el partit d'Abascal sigui d'extrema dreta

La Diòcesi de Sòria es desmarca d'un capellà que va justificar l'existència del partit d'Abascal

lainz46127559 topshot   santiago abascal  leader of spain s far right part181203194842

lainz46127559 topshot santiago abascal leader of spain s far right part181203194842 / JORGE GUERRERO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El desembarcament de Vox a l’arena política espanyola ha obligat l’Església catòlica a pronunciar-se. Després de la urpada del partit de Santiago Abascal en les eleccions andaluses, els representants del món religiós s’han vist en la tessitura d’haver d’opinar sobre l’ascens ultradretà.

Aquest mateix divendres, el portaveu de la Conferència Episcopal, Luis Argüello, mostrava la seva "preocupació" per l’entrada de Vox i, sobretot, la seva actitud davant de la immigració, tot i que admetia inquietud per la mobilització social contra aquest grup.

"Em preocupa l’escenari amb Vox i les reaccions davant de Vox, perquè se l’acusa d’anticonstitucionalisme, però alguna de les protestes que s’han presentat davant de Vox, els comportaments de l’acció directa, les protestes de carrer amb trets de violència ens preocupen encara més. Cridar que uns són feixistes suposa comportaments antidemocràtics per criticar d’altres", explicava. 

Controvèrsia a Sòria

Aquesta doble ànima de l’Església davant de Vox va tenir el seu exemple més clar a Sòria, on la Diòcesi d’Osma-Sòria es va haver de desmarcar fins i tot del sacerdot Alfonso García Bermejo, després que opinés que és un partit d’"extrema necessitat". A través d’un comunicat, la diòcesi indicava que les manifestacions del rector de Castilruiz eren a títol personal. "L’Església, per raó de la seva missió i de la seva competència, no es confon en cap manera amb la comunitat política ni està lligada a cap sistema polític", apunta.

El sacerdot García Bermejo va reconèixer en un rotatiu local que era amic personal del líder de Vox, Santiago Abascal. El rector sorià també va casar el líder de Vox el 19 de juny passat amb la seva actual dona, Lidia Bedman, i la relació entre tots dos es remunta a 1973, quan va coincidir amb un oncle d’Abascal a l’internat de l’escola jesuïta Nostra Senyora de l’Antiga, a Orduña (Biscaia).

¿Ultradreta? "En absolut"

Notícies relacionades

En la mateixa línia que el rector García Bermejo, el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, creu que Vox és un partit de dretes, però "en absolut" d’extrema dreta, un qualificatiu que segons el seu parer es posa "fàcilment".

"Estem en una democràcia i, per tant, qualsevol partit que es forma té dret a participar-hi", va assenyalar, i després va remarcar que Vox és una formació "totalment constitucional", ja que "ningú", ni el Tribunal Suprem, li ha prohibit participar en els comicis andalusos. 

Temes:

Vox