DESPRÉS DE LES CÀRREGUES DEL 6-D

Torra fa marxa enrere i descarta una purga en els Mossos

El president tanca així una crisi que ell mateix va crear donant un ultimàtum des d'Eslovènia

Ha rectificat després de veure les imatges i la documentació de l'actuació policial

zentauroepp44369150 barcelona 18 07 2018 pleno del parlament suspendido tras el 181209143113

zentauroepp44369150 barcelona 18 07 2018 pleno del parlament suspendido tras el 181209143113 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

No hi haurà cap purga en els Mossos d’Esquadra. El president, Quim Torra, després de veure totes les imatges de l’actuació policial a Girona i  Terrassa durant el Dia de la Constitució, ha canviat d’opinió. I a Miquel Buch, conseller d’Interior, li ha tocat aquest dilluns donar la cara davant dels comissaris i els caps de totes les regions i unitats del cos català i demanar-los disculpes pel monumental embolic.

Si després de consultar tota la documentació existent sobre les dues actuacions policials, el Govern considera que va ser una actuació "globalment correcta", potser ara resulta oportú preguntar-se quina informació va induir a Torra, desd’Eslovènia, a enviar un ultimàtum a Buch perquè assenyalés i reprengués els policies que van actuar –complint ordres de la conselleria– contra els manifestants de les plataformes antifeixistes que volien impedir els actes del partit ultradretà Vox. ¿Van ser els vídeos de les xarxes socials els que van indignar Torra? ¿O les queixes de la , la diputada de la CUP Maria Sirvent va resultar ferida per un projectil de foam? ¿Les dues coses?

Sense resposta a aquestes preguntes, queda concloure només el que és obvi: fos qui fos que l’informés, per al president, tenia més credibilitat que Buch o que la seva pròpia policia, que defensaven que a Girona i a Terrassa es va actuar de forma correcta per repel·lir, després dels avisos per megafonia, atacs de manifestants –en molts casos, encaputxats i violents– que van atacar els cordons policials. I que li remarcaven també que la Divisió d’Afers Interns (DAI) està investigant possibles casos de mala praxi, com els cops que va rebre a Girona un manifestant amb una clara acció de fugida o la càmera que, segons ha denunciat un fotògraf, va trencar un antiavalots.  

Per a Torra va pesar més el que per via extraoficial li feien arribar fins a Eslovènia i, per això, va convertir la Conselleria d’Interior hores després dels aldarulls en una olla de pressió, que va forçar Buch a afirmar l’endemà que hi havia imatges dels Mossos "que no es corresponien amb els principis d’una policia democràtica" i que no li tremolalaria el pols si havia de “fe fora” agents de la Brimo (Acrònim de la Brigada Mòbil, unitat antiavalots)". Després de la marxa enrere del president, aquestes paraules de Buch l’han deixat en terra de ningú, perquè no van calmar Torra, que va llançar el seu ultimàtum, però sí que van indignar sindicats i agents del cos català, que van demanar la seva dimissió. 

Nova crisi

Notícies relacionades

L’intervencionisme de Torra va arrossegar Buch i va obrir una altra crisi entre el Govern i els Mossos que no hauria existit si el president hagués esperat a veure la pel·lícula dels fets sencera, una cosa que finalment va fer d’amagat diumenge a la nit juntament amb Buch, al Palau de Pedralbes

En aquest context, el conseller ha acudit aquest dilluns al complex Egara de Sabadell per tractar d’aclarir l’embolic, solidaritzar-se amb el cap de la Brimo –assenyalat per les xarxes i algun mitjà de comunicació– i prometre als Mossos que treballessin per "aïllar políticament" els violents. L’episodi, o el que hagi estat, es dona per tancat.