El PPC torna a pressionar Cs perquè presenti una moció de censura a Torra

Els conservadors exigeixen també una nova aplicació de l'article 155 a Catalunya

Casado oficialitzarà el seu candidat a l'alcaldia de Barcelona diumenge vinent

jregue43177685 barcelona  04 05 2018  el parlament aprueba la investidura a181210132108

jregue43177685 barcelona 04 05 2018 el parlament aprueba la investidura a181210132108 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PPC torna a pressionarCiutadans perquè presenti una moció de censura contra Quim Torra. Una proposta que ja va llançar a l’octubre el seu líder, Pablo Casado, però que no va ser abraçada pels seus socis en el bloc constitucionalista, no per falta de ganes si no per donar per fet el fracàs.

I és que no els surten els números per desbancar el Govern. Necessiten 68 escons per a la majoria absoluta i, fins i tot afegint-hi el PSC (17) i Catalunya en Comú-Podem (8), es quedarien en 65, empatats amb els que sumen Junts per CatalunyaERC i la CUP, després dels cinc escons perduts al negar-se a designar un substitut per als suspesos.

Tot i així, els populars creuen que han de provar de tirar endavant la moció de censura com un gest "simbòlic" que evidenciï que una majoria simple "desautoritza el president de la Generalitat". Fonts del PPC clamen per "moure fitxa" després de les últimes asseveracions del president sobre la via eslovena, la "desautorització" i "gestió política" dels Mossos d’Esquadra i després que els CDR hagin intensificat les accions. Més encara quan preveuen un bloqueig per al pròxim 21 de desembre amb motiu de la celebració del Consell de Ministres de Pedro Sánchez a Barcelona.

"Hem de deixar de ser impassibles", raonen les mateixes veus, adreçant-se a l’Executiu central i a la líder de l’oposició,Inés Arrimadas. Els taronges ja es van negar en el seu moment a liderar-la i els socialistes van al·legar que serviria per "unir l’independentisme".

Un nou 155

El diputat Santi Rodríguez ha carregat en una roda de premsa contra el Govern per "no mostrar la més mínima preocupació" per les declaracions de Quim Torra, unes afirmacions que ha qualificat d’"aposta bèl·lica". "El Govern ni hi és ni se l’espera", ha afegit.

Per això, ha demanat que es torni a aplicar l’article 155 a Catalunya, sabent que els populars disfruten de majoria absoluta al Senat i que ofereixen tots els seus escons per intervenir l’autonomia catalana. "El que ens ve no ens sembla tranquil, estan anunciades centenars d’activitats reivindicatives per impedir la mobilitat de les persones el 21 de desembre, fins i tot assaltar el Parlament. És una situació extraordinàriament greu la que s’està produint a Catalunya", ha etzibat Rodríguez, i ha censurat que "cada vegada hi ha més elements per començar la tramitació del 155 per acabar amb aquesta situació”.

Notícies relacionades

El PPC també ha registrat una petició perquè Torra comparegui davant de l’hemicicle per retre comptes per la intenció d’orquestrar canvis a la cúpula delsMossos d’Esquadra després de les càrregues a Girona i Terrassa, unes intencions que ja ha descartat.

Llistes municipals

Un altre front obert en l’òrbita popular és la presentació del seu candidat a l’alcaldia de Barcelona. El president del grup al consistori, Alberto Fernández Díaz, ha anunciat aquest migdia que no tornarà a ser l’aposta del partit en les eleccions municipals del 26 de maig. Fonts del partit apunten que liderarà la llista blava l’empresari Josep Bou. Sigui com sigui, el president del PP, Pablo Casado, oficialitzarà diumenge vinent a Barcelona el candidat del seu partit a l’alcaldia de la capital catalana, després d’haver-se negat a sumar-se a la papereta de Manuel Valls.