EN PLENA OPERACIÓ TORNADA

Membres dels CDR aixequen les barreres d'una desena de peatges

zentauroepp46197753 peaje181209182638

zentauroepp46197753 peaje181209182638

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com cantava Willie Nelson a ‘On the road again’ (o Miguel Ríos a ‘Vivo en la carretera’, això ja va a gustos) els Comitès de Defensa de la República (CDR) van tornar aquest diumenge a la carretera, on han passat aquest cap de setmana. Aquesta vegada no ha sigut per tallar cap via, com havien fet a l’AP-7 dissabte, sinó per aixecar les barreres de diferents peatges en plena operació tornada, igual que ja van fer a la Setmana Santa. És només un avançament de les mobilitzacions que s’esperen per al proper 21 de desembre, quan Pedro Sánchez celebrarà un Consell de Ministres a Barcelona en un ambient que es divisa caldejat.

El dia 21 és precisament quan comença, astronòmicament parlant, l’hivern i quan acaba una tardor que s’havia repetit fins a la sacietat que seria políticament molt calenta a Catalunya. Una temperatura política que ha pujat diversos graus aquesta setmana per les càrregues policials, que han servit encara més d’esperó per a un independentisme que escalfa motors per a l’última gran cita política abans de Nadal.

Els activistes independentistes ja havien deixat entreveure després de la seva acció del dissabte que pensaven realitzar una nova actuació a les vies catalanes en ple pont. El CDR de Cambrils va anunciar al seu compte de Twitter, poc abans de les 23.00 hores, que aixecaven el tall a l’AP-7 a l’altura de l’Ampolla, després de “més de 15 hores defensant la República al sud del Principat”. S’acomiadaven amb un “fins demà” a manera d’avís. I així ha sigut.  Sobre dos quarts de sis de la tarda de diumenge, diferents CDR han tornat a l’acció, en diferents punts de la geografia catalana.

Entre la desena de peatges “alliberats”,segons la terminologia d’aquests grups independentistes, es troben els de l’Hospitalet de l’Infant (AP-7), Salt (Girona Sud), Vallvidrera (C-16), Soses (AP-2), Alfés (AP-2), Manresa (C-16), Martorell (AP-7), la Roca (AP-7), les Borges Blanques (AP-2) i les Fonts (C-16). Repetien d’aquesta manera la iniciativa que havien realitzat a la Setmana Santa. Igual que havia passat dissabte, unes 300 persones han tornat a tallar diversos carrers a Barcelona en una manifestació que ha tornat a iniciar-se davant de la delegació del Govern.

Els Mossos, que havien evitat recórrer a la força dissabte per posar fi al tall a l’AP-7 dissabte, tampoc han volgut carregar aquesta vegada el dia que Quim Torra i Miquel Buch s’havien citat per parlar de la purga del cos policial després de les polèmiques càrregues de dijous a Girona i Terrassa contra manifestants independentistes. 

Notícies relacionades

La cap de l’oposició, Inés Arrimadas, ha acusat Torra de “criminalitzar la policia que fa la seva feina i de convertir-la en una policia política”, cosa que segons la seva opinió és “intolerable”, després de criticar que els CDR tallessin l’autopista AP-7 sense que els Mossos intervinguessin. “Estem farts i cansats d’aquesta sensació d’impunitat dels CDR i del Govern”, ha opinat la líder de Ciutadans al Parlament, que ha alertat que “ja s’està anunciant que el dia 21 de desembre hi haurà un nou caos”. No van ser les úniques crítiques que Torra va rebre en una jornada en què li van ploure els retrets no només per la gestió dels Mossos i els talls de carreteres dels CDR sinó també per proposar la via eslovena per a Catalunya. Unes paraules controvertides sobre les quals reflexionarà durant el dejuni de 48 hores que va iniciar aquest diumenge a Montserrat en solidaritat amb la vaga de fam de Jordi Sànchez i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn. Aquests presos van fer arribar aquest diumenge un missatge assenyalant que “els preocupa molt que l’acció de gent amb la cara tapada passi per davant del compromís no-violent i d’un sacrifici personal extrem com és la vaga de fam”.

El tall de carreteres és una de les iniciatives que es debaten des de fa dies als fòrums independentistes de cara a la visita de Sánchez a Barcelona, bloquejant diferents ubicacions emulant els ‘armilles grogues’ francesos. L’activitat a les xarxes i grups de Whatsapp i Telegram torna a ser intensa. Prop de 7.000 internautes conversen a través de l’aplicació Telegram per reviure les “aturades de país” celebrades el passat 3 d’octubre i 8 de novembre, però cap sindicat s’ofereix a liderar la iniciativa. Tampoc cap entitat ni partit polític. L’ANC no està disposada a perdre el seu lideratge als carrers i, després de rebre crítiques d’“inacció”, ha cridat a la mobilització per al dia de l’aniversari de les últimes eleccions –sense explicitar quan, com ni on– després de veure’s sobrepassada per un grup d’independentistes anònims que es proposen paralitzar Catalunya com a resposta a l’aterratge del Govern de Sánchez a Barcelona.

Temes:

Catalunya CDR