40è aniversari de la constitució

Pastor crida a "renovar el gran pacte constitucional"

La presidenta del Congrés sosté que la Carta Magna no és "un candau" i que "es pot reformar", però amb un consens igual al del 78

La dirigent del PP cita Carrillo i Tarradellas, entre d'altres, durant el seu discurs

561780e7-80fd-45f3-b4b7-297eeaab18ac-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Pilar Santos

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha utilitzat aquest dijous, durant el seu discurs en l’acte de la Constitució, cites una mica heterodoxes tractant-se d’una dirigent del PP. Pastor ha inclòs les paraules d’exdirigents com ara Santiago Carrillo i Josep Tarradellas durant una intervenció pensada al mil·límetre per traslladar la importància de "no posar en risc la convivència". Així ha sigut el discurs de Felip VI.

La Constitució, que compleix 40 anys, no és "un candau" i "es pot reformar", ha assenyalat, però el més important és "renovar el gran pacte constitucional", en un moment en què es veu amenaçat per la crisi territorial, que Pastor no ha arribat a citar directament. "Cap camí, cap drecera, val la pena si posa en risc la convivència", ha argumentat.

"En tots aquests anys, la Constitució ha sigut el marc en el qual s’ha desenvolupat la nostra convivència, amb la seva aplicació quotidiana per totes les institucions i la seva interpretació pel Tribunal Constitucional. Mai ha sigut un candau. Com tota obra humana, és perfectible i admet reformes. Ja n’ha tingut algunes", ha dit la presidenta de la Cambra Baixa.

"Hem de prendre com a exemple la prudència i saviesa dels constituents. Cap Constitució hauria de reformar-se amb menys acord del que la va crear", ha continuat Pastor.

Un pacte molt difícil

Notícies relacionades

El consens a què ha apel·lat sembla difícil d’aconseguir en l’actualitat, ateses les enormes diferències que separen el PP (contrari a la reforma constitucional), Ciutadans, el PSOE i Units Podem.

El discurs de la presidenta del Congrés ha rebut aplaudiments en dues ocasions. La primera, quan ha trasllat el seu "respecte i gratitud" al rei Joan Carles I. La segona, al final de la intervenció. Els diputats d’Units Podem, amb Pablo Iglesias al capdavant, no han aplaudit en cap de les ocasions.