ELS COMPTES PÚBLICS

Sánchez torna a girar i presentarà al gener els Pressupostos

El president decideix tramitar els comptes arran dels comicis andalusos i les protestes a Catalunya

La direcció del PSOE rebaixa el to amb Díaz per evitar una guerra oberta dins del partit

lainz46146376 madrid 05 12 2018  pol tica   el presidente del gobierno  pe181205160650

lainz46146376 madrid 05 12 2018 pol tica el presidente del gobierno pe181205160650 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va anunciar primer que portaria els Pressupostos al Congrés encara que no tingués el suport dels grups parlamentaris al projecte, després que no ho faria perquè no volia "marejar els espanyols" i ara, finalment, ha decidit que sí que els tramitarà. En un nou gir del seu discurs, el president del Govern va traslladar aquest dimarts la seva intenció d'aprovar al gener els comptes públics, que de moment només compten amb el suport d'Units Podem, amb qui ha pactat les seves línies mestres.

"Intentarem aprovar-los", va dir el líder socialista a Tele 5. I si no aconsegueix tirar-los endavant, "el Govern haurà de replantejar-se moltes coses", va continuar Sánchez, amb referència al possible avançament electoral, que frustraria el seu pla de culminar la legislatura. La sort dels comptes públics en el Congrés es prefigura complicada, a causa del rebuig d'ERC i el PDECat. Però amb el seu anunci, el cap de l'Executiu va venir a tancar la porta a la possibilitat de celebrar eleccions al març. De moment, el Consell de Ministres aprovarà aquest divendres un pla d'ocupació juvenil amb una dotació de 2.000 milions d'euros per als tres pròxims anys. I abans que acabi l'any, l'Executiu activarà la pujada fins als 900 euros del salari mínim.

L'anunci de Sánchez suposa més pressió per a ERC i el PDECat: es produeix després de les protestes dels empleats públics a Catalunya per unes retallades que, segons l'Executiu, es podrien revertir amb els Pressupostos del 2019. També ve després de la patacada del PSOE en les eleccions andaluses de diumenge passat, els resultats de le quals han tornat a enrarir les seves relacions amb Susana Díaz, presidenta en funcions de la Junta i tradicional rival interna.

Canvi de papers

L'ambient actual en el PSOE té alguna cosa de 'dejà vu', però amb els papers canviats. Si fa dos anys va ser Díaz qui va maniobrar per fer fora Sánchez del lideratge del partit, ara és Sánchez el que pressiona perquè Díaz deixi el seu lloc a Andalusia després del cop electoral, que la situa a les portes de perdre el poder després de gairebé quatre dècades. Però el president no vol una guerra oberta, o almenys no encara, així que aquest dimarts José Luis Ábalos, secretari d'Organització, va rebaixar el to que havia fet servir només 24 hores abans.

En lloc d'insistir en la necessitat que el socialisme andalús es "renovi" i "regeneri", Ábalos va optar per paraules més conciliadores. "Jo en cap cas no he plantejat dimissions de ningú", va dir el número tres del PSOE i ministre de Foment, que va comparèixer després de la reunió de l'executiva per avaluar els recents comicis, en els quals els socialistes van perdre 14 escons, i va obrir la porta que la dreta governi la Junta si el PP, Cs i Vox es posen d'acord.

La resistència de la candidata

Però aquesta retòrica suau no implica que l’estratègia hagi canviat. La direcció del PSOE continua creient que Díaz se n'ha d'anar si no conserva el poder, perquè considera que la culpa de la derrota és seva. Durant la seva intervenció en l'executiva, el mateix Sánchez, segons fonts presents en la trobada, va endossar la responsabilitat a Díaz. El president del Govern va dir que havien pesat els 36 anys de govern socialista a Andalusia, la seva derrota en les primàries, la seva "mala imatge" i el "to regional" de la campanya que havia liderat, mentre la resta de partits es movien en clau nacional.   

Notícies relacionades

Però Sánchez no vol desencadenar ara una guerra interna amb la federació socialista més nombrosa, un xoc que pot tenir conseqüències letals per al partit, sobretot a les portes de les autonòmiques i municipals del mes de maig. La idea és esperar, perquè la presidenta en funcions assumeixi que no li queda més remei que donar pas a cap altre dirigent. La ministra d’Hisenda,María Jesús Montero, és qui més sona com a relleu. 

"Si les dretes formen govern, Susana se n’haurà d’anar –assenyala un veterà dirigent del PSOE–. Fins que no es concreti aquesta possibilitat, no se n’ha d’anar. L’ideal seria que se n’anés d’una manera ordenada. Però el seu entorn l’empeny a resistir i això seria demolidor.