ELECCIONS ANDALUSES

L'independentisme no assumeix culpes en l'ascens de Vox i apunta al PSOE

Puigdemont diu que els constitucionalistes "han anat de la mà" dels ultres

Acusen els socialistes d'"homologar" l'extrema dreta amb la seva "mà dura" a Catalunya

zentauroepp45981192 graf3209  bruselas  21 11 2018   el expresidente de la gener181128115945

zentauroepp45981192 graf3209 bruselas 21 11 2018 el expresidente de la gener181128115945 / Jose Villalgordo

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

L'independentisme s'ha tret aquest dilluns qualsevol culpa en la irrupció de Vox en el Parlament andalús amb 12 diputats. Davant les veus que miren el procés com un dels detonadors de la resurrecció de l’extrema dreta a Espanya, tantEsquerra com Junts per Catalunya van responsabilitzar el PSOE, el PP i Ciutadans d’haver “homologat”el partit que lidera Santiago Abascal amb l’aplicació de l’article155 a Catalunya.

A Catalunya, la ressaca electoral andalusa va servir sobretot per reforçar les conviccions pròpies. Els partits sobiranistes, preocupats per donar visibilitat a la vaga de fam que han emprès alguns presos –aquest dilluns s’hi van sumar Joaquim Forn i Josep Rull–, no preveuen canviar d'estratègia després dels resultats, que per primera vegada des del 1979 donen representació parlamentària a un partit ultradretà. De fet,Vox és hereu, per a ells, de l’estratègia de “mà dura” amb Catalunyaque atribueixen a les formacions constitucionalistes.

Els independentistes es van adreçar sobretot al PSOE, encara dolguts pel seu recolzament a l’aplicació del 155 després del referèndum fallit de l’1 d’octubre de l’any passat. Van demanar al partit de Pedro Sánchez una “reflexió” sobre la seva actuació a Catalunya, i el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va afegir que els socialistes“es van equivocar al validar el discurs de l’’a por ellos’”.

És pràcticament el mateix que va escriure Carles Puigdemont quan va conèixer que Marine Le Pen, líder del Front Nacional francès, felicitava Vox pel seu resultat. La interpretació de l’expresident de la Generalitat va atribuir el “naufragi” del PSOE a “haver-se apuntat a la cultura de l’’a por ellos’” amb referència a les càrregues policials de l’1-O.

Puigdemont també va rebutjar aquest dilluns, després de reunir-se a Bèlgica amb el president del Parlament, Roger Torrent, que l'independentisme tingui cap culpa en l'ascens de Vox, a qui va vincular amb els partits constitucionalistes. “És inacceptable que a lesvíctimes del nacionalisme espanyolse’ns responsabilitzi de la seva existència”, va dir. “Han anat de la mà a manifestacions i al Constitucional”, va afegir amb referència a la relació del PSOE, el PP i Cs amb Vox.

"Connivència" amb els ultres

Com de costum, Eduard Pujol va ser qui més lluny va portar els qualificatius contra els seus rivals polítics. Malgrat l’etapa de distensió que ha volgut obrir el president del Govern amb l’independentisme, el diputat de JxCat va acusar els socialistes de mostrar“connivència amb la demagògia ultra”l’últim any, cosa que ha contribuït a blanquejar la imatge de Vox, va dir.

Els representants d’ERC que es van pronunciar sobre l’entrada de l’extrema dreta a les institucions van preferir apuntar més cap al PP i Cs, però tampoc van deslliurar de culpa el PSOE. La portaveu republicana, Marta Vilalta, va atribuir als socialistes una “passivitat” que segons la seva opinió “ha adobat el terreny que determinats discursos i actituds s'estiguin blanquejant” a Espanya.

No als Pressupostos

Notícies relacionades

I, des de Bèlgica, Roger Torrent va cridar els partits de tot Espanya a adonar-se que “és més necessari que mai establir un cordó perquè l'extrema dreta no formi part de les institucions europees”.

Però això no vol dir que estiguin d’acord amb la proposta de Podem i els comuns d’aprovar els Pressupostos de l’Estat per “donar una resposta progressista a les necessitats de les classes populars” i frenar Vox. Ni Esquerra ni l'àmbit postconvergent no es plantegen ara canviar d'opinió respecte als comptes per donar oxigen a Sánchez. “Es manté el no”, va dir la diputada del PDECat Miriam Nogueras.