després de ser sancionat per la CNMV

Podem i el PP demanen el cessament de Borrell però la Moncloa insisteix a donar suport al ministre

"Està deslegitimat per seguir en el Govern d'Espanya", afirma Casado des del PP

Ciutadans ha sol·licitat que comparegui de manera urgent al Congrés

zentauroepp46035952 borrell181127141242

zentauroepp46035952 borrell181127141242 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Podem i el PP han elevat la pressió sobre el Govern de Pedro Sánchez perquè ha exigit el cessament del ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, després de ser multat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) amb 30.000 euros per vendre accions d’Abengoa quan era conseller de la companyia. Per la seva part, Ciutadans ha sol·licitat que el titular d’Exteriors vagi al Congrés a donar explicacions a l’oposició.

Iglesias ha recalcat que respecta el polític socialista "per la seva intel·ligència i la seva altura política", i per això creu que "dimitirà sense necessitat" que l’hi exigeixin.

En la mateixa línia, el president popular, Pablo Casado, ha opinat que "el senyor Borrell està deslegitimat per seguir en el Govern d’Espanya i ha d’anar immediatament al Congrés per donar explicacions". Des d’un míting a Andalusia, el polític popular ha apressat el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, que "apliqui" als seus ministres el "mateix barem d’exigència" que tenia a l’oposició. "¿Què espera per cessar els seus ministres?", ha preguntat des d’Adra (Almeria), abans de recalcar que "no és la primera vegada" que el titular d’Exteriors "té un problema d’aquesta naturalesa", fent al·lusió a un "altre cas gravíssim" que va forçar la seva dimissió el 2003 del càrrec de secretari general del PSOE, relacionat amb tècnics d’Hisenda i el seu paper en l’administració del patrimoni familiar".

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica aquest dimarts la resolució de la CNMV que multa Borrell per una infracció molt greu de la llei del mercat de valors comesa pel ministre al vendre 10.000 accions d’Abengoa per un import de 9.030 euros el 24 novembre del 2015, quan encara era conseller d’aquesta companyia i, per tant, disposava d’informació privilegiada que no havia sigut publicada. Malgrat això, fonts del Palau de la Moncloa insisteixen que Borrell ja va donar en el seu moment les explicacions oportunes i que compta amb el recolzament i el suport de l’Executiu perquè continuï exercint la seva tasca.

Més pressió de Ciutadans

De la mateixa manera, Ciutadans ha demanat que el ministrecomparegui de manera urgent al Congrési que expliqui la sanció i les possibles implicacions que pot tenir per a l’exercici del càrrec.

Cs se suma així al PP, que ja ha sol·licitat dues vegades la compareixença de Borrell a causa de l’"ús d’informació privilegiada", una el 27 d’octubre davant de la Comissió d’Afers Exteriors, i l’altra el 6 de novembre davant de la de Qualitat Democràtica i Lluita contra la Corrupció.

Salvador (ERC): "Una escopinada"

El diputat d’ERC que Borrell va acusar d’escopir-li al Congrés, Jordi Salvador, ha exigit la seva dimissió després de conèixer-se la multa. "Això sí que és una escopinada de veritat", ha dit. 

"¿Quants minuts de VAR? Aquest personatge en un país o regne normal ja hauria dimitit o seria cessat immediatament", ha escrit Salvador en el seu compte personal de Twitter. "Això sí que és una escopinada de veritat a tota la societat espanyola i un insult al socialisme i als seus votants de bona fe", indica.

Dard d’Artadi

Notícies relacionades

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha considerat que Borrell hauria de dimitir. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la també consellera de Presidència ha considerat un escàndol que Borrell segueixi en el càrrec després de la multa: "És inaudit que aquest senyor continuï sent ministre del Govern. En qualsevol país hauria dimitit".

Artadi ha demanat al president del Govern, Pedro Sánchez, una reflexió sobre "quin tipus de govern vol tenir", i ha considerat incompatible ser ministre amb haver-se demostrat que una anterior etapa s’ha fet ús d’informació privilegiada.