ELECCIONS AUTONÒMIQUES

El PP s'obre a pactar amb Vox a Andalusia

García Egea està disposat a sumar els ultres i Ciutadans per desbancar Díaz

Maroto insinua que els radicals reben finançament de partits de la ultradreta europea

zentauroepp46036206 maroto181126151908

zentauroepp46036206 maroto181126151908 / Luca Piergiovanni

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

En el PP ja admeten clar i net que estan oberts a pactar amb la formació d’ultradreta Vox a Andalusia després de les eleccions de diumenge que ve,2 de desembre. Els populars volen acabar amb gairebé 40 anys de socialisme en aquesta comunitat i provaran de sumar si és necessari la formació radical de Santiago Abascal, que s’emporta fins a 4 escons en alguns sondejos, i tambéCiutadans. Aquesta possible entesa de les dretes en aquesta autonomia és la que s’hauria de repetir en les pròximes eleccions generals, segons el parer de José María Aznar, padrí polític del nou president del PP, Pablo Casado

“Si Ciutadans i Vox encaixen en el nostre programa,podem acabar amb ells”, va declarar el secretari general del PP,Teodoro García Egea, a ‘El Mundo’. A la roda de premsa, després del comitè de direcció, Javier Maroto, vicesecretari d’organització del partit, no va voler concretar en quins àmbits poden coincidir els programes de PP i Vox. “Quan tinguem la certesa absoluta [que sumen els escons del PP, Cs i Vox], entrarem a valorar qualsevol qüestió”, ha respost. Fonts de la direcció assenyalen que, si aquesta aliança serveix per treure de la JuntaSusana Díaz (la previsible guanyadora), ho intentaran, tot i que afegeixen que hauran d’assegurar-se que Vox no demana “cap mesura” que no entri en l’“ideari” dels populars.

Maroto va incidir en què el vot útil és el del PP perquè la ultradreta no té assegurada l’entrada a l’hemicicle i perquè Ciutadans, amb el qual entaula una batalla particular per veure qui queda en segon lloc, darrere del PSOE, “pot tornar a fer presidenta Díaz”.

El finançament dels radicals

El vicesecretari d’organització va parlar als votants que estan pensant a escollir els ultres d’Abascal per la seva defensa de la unitat d’Espanya. En una mostra del temor de Vox, Maroto es va avançar diversos mesos i va afirmar que, si la formació radical aconsegueix representació en el Parlament europeu en les eleccions de maig, s’haurà d’integrar, com és habitual, a una família política continental. I en aquest cas va assenyalar, li tocarà estar ambl’“extrema dreta i extrem discurs en favor de l’independentisme català”. “El que obliden [aquests possibles votants], perquè Vox no ho explica, és que els seus socis a Europa són els eurodiputats de Flandes que porten llacet groc i que saluden a [CarlesPuigdemont com un heroi, va declarar. I va anar un pas més enllà en un assumpte que fins ara el PP havia esquivat en públic. Segons Maroto, Vox “obté finançament” d’aquests grups d’extrema dreta. “Presumptament sempre”, va afegir.

Notícies relacionades

Abascal li va respondre amb un tuit: “Maroto, ¿per què dius ‘presumptament’? Perquè saps que menteixes, miserablement i sense escrúpols, i perquè no tens el que cal per assumir una querella”.

Fa setmanes que Aznar assenyala la “responsabilitat" de les tres dretes per mantenir l’ordre constitucional i aquest dilluns va tornar a insistir en un fòrum de FAES a València, informa Nacho Herrero. Segons el seu parer, PP, Cs i Vox hauran d’entendre’s en les generals per acabar amb el “desvergonyiment i desordre” de Pedro Sánchez.