ACTE AL PALAU

Torra demana a Bosch que "actuï com a ministre d'Exteriors" de Catalunya

El republicà pren possessió com a conseller en substitució d'Ernest Maragall

uckjilgwalciivzk / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Alfred Bosch ha pres aquest divendres possessió com a nou consellerd’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència en substituciód’Ernest Maragall, que a partir d’ara es concentrarà en la campanya de les eleccions municipals de Barcelona, a les quals es presentarà com a cap de llista d’ERC.

En l’acte, el president, Quim Torra, li ha demanat que actuï com a "ministre d’Afers Exteriors del país", amb la mirada posada en "els objectius" a què s’ha compromès i té encarregats el Govern, en al·lusió a la independència.

"Catalunya té dret a ser i reconeguda. I té dret també a veure respectat i reconegut el seu dret a l’autodeterminació", ha continuat Torra, abans de remarcar que aquesta serà la "principal tasca" del seu departament.

Segons Torra, és necessari "potenciar tant com sigui possible tots els altaveus" per denunciar l’acció, al seu judici, repressora de l’Estat espanyol.

La presa de possessió s’ha iniciat poc després de les 9 del matí, amb la lectura, a càrrec del secretari del Govern, Víctor Cullell, dels decrets firmats per Torra per oficialitzar el canvi en l’Executiu català.

A continuació, Bosch s’ha acostat a la taula presidencial al Saló de Sant Jordi per prendre possessió i ha promès complir les obligacions del càrrec.

Tot seguit, el nou conseller s’ha abraçat amb Torra, abans de saludar també de forma efusiva el president del Parlament, Roger Torrent; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la resta de membres de l’Executiu.

El perfil de Bosch

Després de saludar Maragall, que ara es concentrarà en la faceta d’alcaldable d’ERC per Barcelona en les eleccions del maig, Bosch ha tingut un gest simbòlic a l’anar a abraçar-se amb Diana Riba, parella de l’exconseller d’Afers Exteriors Raül Romeva, ara en presó preventiva a Lledoners.

Posteriorment, Bosch i Maragall s’han reunit a la seu del departament, on han oficialitzat el traspàs de poders, i després el nou conseller ha anat al seu últim plenari del’Ajuntament de Barcelona.

Bosch és doctor en Història per la UAB, ha exercit de professor universitari i ha publicat 17 llibres, entre novel·les i assaigs, pels quals ha sigut distingit amb els premis literaris Sant Jordi, Ramon Llull i Prudenci Bertrana.

A més, ha sigut president del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona entre el 2015 i el 2018, vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i president del grup parlamentari d’ERC al Congrés entre el 2011 i el 2014.

Una de les carpetes més delicades que Maragall llega a Bosch és la de la reobertura de lesdelegacions del Govern a l’exterior.

Notícies relacionades

Aquest dimarts passat, el Govern va aprovar un decret específic per a cadascuna de les sis noves delegacions que preveu obrir pròximament: a Portugal (Lisboa), als Balcans (Zagreb), als països nòrdics (Estocolm), a l’Europa Central i de l’Est (Viena), als països bàltics (Riga) i al Mediterrani (Beirut).

Es tracta de la segona fase del pla de la Generalitat per desplegar les seves delegacions a l’exterior –després que la seva xarxa quedés retallada arran de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució–, una vegada completada la primera fase, amb la reactivació de les seus a Alemanya, al Regne Unit i Irlanda, a Itàlia, als EUA, a França i a Suïssa.