Sánchez afirma que manté el veto al 'brexit'

El Govern diu que la nova proposta no dona «prou garanties» sobre l'encaix del penyal a la UE després del 'brexit'

L'Executiu amenaça a no assistir al Consell Europeu, la qual cosa podria implicar la cancel·lació de la cimera

jcarbo46001031 pedro sanchez181123202725

jcarbo46001031 pedro sanchez181123202725 / Juanjo Martin

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, considera que les negociacions mantingudes aquest divendres a Brussel·les no ofereixen "prou garanties" sobre Gibraltar i que per tant Espanya manté el veto a l'acord sobre el 'brexit'. Així ho ha dit aquest divendres en roda de premsa el cap de l'Executiu espanyol a l'Havana, en la qual ha donat noves ombres sobre la celebració de la cimera extraordinària d'aquest diumenge. "Si no hi ha acord, és evident que el Consell europeu probablement no se celebrarà", ha dit.

Tot i que s’havien aixecat certes expectatives aquest divendres al migdia al donar-se a conèixer que hi havia una nova proposta de Theresa May, el Govern sosté la seva negativa idemana més claredaten la redacció. L’oferta britànica apuntava que “comparteix la interpretació” que fan els 27 i Brussel·les de “les conseqüències potencials i l’àmbit d’aplicació de l’article 184”. L’Executiu considera la redacció “insuficient”, després de la reunió mantinguda a Brussel·les. 

Rajoy “no va ser ambiciós”

A més d’exigir al Regne Unit que aporti “totes les garanties” que el futur de Gibraltar no es podrà negociar sense el veto d’Espanya després del ‘brexit’, el gabinet de Sánchez mira cap enrere i assenyalaMariano Rajoy entre els responsables d’aquesta situació. “El Govern anterior no va ser prou ambiciós, no va portar aquesta ambició fins on cal portar-la per exigir garanties”, van assenyalar fonts de la Moncloa. El retret arriba després d’acusacions abocades aquest divendres per l’expresident José María Aznar que critica el president per negociar el ‘brexit’ des del seu viatge a Cuba.

Notícies relacionades

Davant de la incertesa, l’Executiu ha deixat en l’aire la seva assistència al Consell Europeu, que aquest diumenge es reuneix per validar l’acord polític del ‘brexit’.  “Ja veurem, el Consell és diumenge”, conclouen fonts governamentals. Des de la Moncloa entenen que si no hi ha unanimitat de posicions, aquesta cita no arribaria a celebrar-se.

“No hi haurà un Consell a 26”, opinen i asseguren que diversos estats membres de la UE recolzen Espanya en la seva reivindicació perquè Madrid també ha recolzat països que tenien interessos nacionals en joc.  “Ningú està en contra de nosaltres”, afirmen. Per això, el Govern manté vives les expectatives d’arribar a un pacte abans de diumenge. “Confiem seriosament que ens donin totes les garanties”, assegura l’Executiu.