La UE ofereix una declaració sobre Gibraltar però Espanya exigeix veure-la per escrit

El Govern espanyol espera que les autoritats britàniques publiquin per escrit el compromís abans de la cimera per poder decidir si és suficient

zentauroepp45987774 bru1  bruselas  b lgica   22 11 2018   el negociador jefe de181123155844

zentauroepp45987774 bru1 bruselas b lgica 22 11 2018 el negociador jefe de181123155844 / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

Gibraltar és l’únic escull que queda per aclarir abans de la cimera extraordinària sobre el ‘brexit’ d’aquest diumenge però l’horitzó es comença a aclarir. Els ‘xerpes’ dels Vint-i-set –els negociadors dels mandataris europeus– han tancat aquest divendres els últims detalls i només queda per posar per escrit el compromís de Londres i els 27 que qualsevol acord futur entre la UE i el Regne Unit no s’aplicarà al Penyal tret que Espanya l’autoritzi prèviament. Segons el secretari d’estat d’afers europeus, Luis Marco Aguiriano, Espanya ha rebut una oferta que ara esperen per escrit.

"Els Vint-i-set i la Comissió, sense fissures, han ofert un paquet d’acord que intenta complir les exigències i els objectius del Govern d’Espanya. Han anat fins on podien anar, conforme al dret comunitari, i fins i tot han millorat el text que havíem plantejat quant a la declaració política", ha explicat Aguiriano que ha acudit a la reunió en representació d’Espanya. Aquesta oferta inclou "una promesa del Govern britànic" que estaria "disposat, diuen, a declarar que la interpretació que farem els Vint-i-set amb la Comissió de l’article 184 (de l’acord de retirada) per garantir que la clarificació que vam demanar fa uns dies la comparteixi el Regne Unit", ha afegit.

El problema a aquestes hores és quel’Executiu de Pedro Sánchez continua sense haver vist per escrit aquest text que espera que les autoritats britàniques publiquin abans de l’inici de la cimera diumenge, en la qual els 27 donaran suport a l’acord de divorci i la declaració política sobre les relacions futures entre la UE i el Regne Unit. "Quan tinguem aquesta declaració i aquest compromís per escrit el ministre [Josep Borrell] i el president del Govern hauran de decidir", ha necessitat Aguiriano.

Els contactes continuen

Notícies relacionades

Mentrestant, les negociacions i els contactes continuen tot i que Espanya comença a admetre que els dos textos que Espanya va exigir retocar no es modificaran i que la solució serà la declaració. "Això s’ha de veure. De moment és el que està demanant el president del Govern o, com va confirmar el ministre a Barnier, instruments equivalents que diguin el mateix. Des del principi hem demanat un aclariment del 184 i en això estem", ha precisat Aguiriano, que no ha aclarit si aquesta declaració tindrà valor jurídic, una cosa que correspon valorar als serveis jurídic.

Aguiriano ha remarcat que en tot cas Espanya tindrà tindrà dret de veto en el futur acord comercial que han de negociar la UE i el Regne Unit durant el període transitori. "Es negociarà un acord internacional que com tots els acords internacionals amb països tercers serà sotmès a les ratificacions de tots els parlaments nacionals. Si no haguéssim exigit les garanties que estem obtenint i que el president valorarà si són suficients, en qualsevol cas al final tindríem dret a veto", ha recordat.