EN UNA REVISTA CIENTÍFICA

'Bots' de Twitter van generar "contingut violent" per influir en l'1-O, segons un estudi

La investigació conclou que l'activitat dels robots "va exacerbar el conflicte" en les xarxes socials

zentauroepp45291647 barcelona 01 10 2018  pol tica   manifestaci n con urnas par181120205251

zentauroepp45291647 barcelona 01 10 2018 pol tica manifestaci n con urnas par181120205251 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Durant el referèndum català del 2017, els robots socials van generar i van promoure contingut violent dirigit als independentistes, cosa que finalment va exacerbar el conflicte en les xarxes socials". Aquesta és la principal conclusió d’un estudi sobre la influència dels 'bots' (programes informàtics que envien missatges a les xarxes socials automàticament) en els dies previs i posteriors a l’1-O. Un treball de tres investigadors difós per la revista científica PNAS, publicació oficial de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units.

L’estudi pren el referèndum unilateral de l’1-O com a treball de camp per demostrar que aquest tipus de robots "augmenten l’exposició a continguts negatius i inflamatoris" en les xarxes socials. Per dur-lo a terme, els tres autors, Massimo Stella, Emilio Ferrara i Manlio de Domenico, van analitzar prop de quatre milions de tuits que van enviar gairebé un milió d’usuaris entre el 22 de setembre i el 3 d’octubre del 2017. Una de les dades més sorprenents és que un de cada tres usuaris analitzats va resultar ser un 'bot'.

"Vam identificar els dos grups polaritzats, independentistes i constitucionalistes, i vam quantificar els rols estructurals i emocionals exercits pels robots socials. Mostrem que els robots actuen des d’àrees perifèriques del sistema social per atacar humans influents dels dos grups, bombardejant els independentistes amb contingut violent, augmentant la seva exposició a narratives negatives i inflamatòries i exacerbant el conflicte social 'online'", exposen els investigadors, que aconsellen "desenvolupar contramesures per desemmascarar" el que consideren "formes de manipulació social automatitzada".

'Hashtags' nocius

Notícies relacionades

Com a exemples d’aquesta influència, l’informe enumera alguns dels 'hashtags' (etiquetes de Twitter) promoguts per robots en aquells dies, i la majoria incloïen conceptes com ara ‘llibertat’, ‘independència', 'lluita', 'vergonya’ o 'dictadura', i desqualificacions contra el Govern central i la Policia. Els investigadors ressalten especialment que una de les etiquetes que va ser utilitzada en exclusiva per 'bots' va ser #sonunesbesties.

"Els 'bots' tendeixen a atacar els independentistes amb missatges que evoquen sentiments negatius i associen 'hashtags' amb connotacions negatives. Els 'bots' proporcionen associacions semàntiques, en els missatges dirigits als independentistes, que inspiren lluita, violència i vergonya contra el Govern espanyol i la Policia. Els robots també van aconseguir el contagi social mitjançant la fabricació de contingut automatitzat que inspirava odi", conclou l’estudi.