Actes pel 20 N

Franquistes i antifeixistes es creuen avui al Valle de los Caídos

Els frares de l'abadia convoquen la pregària d'un rosari i la seva habitual missa el cap de setmana anterior a l'aniversari de la mort de Franco i José Antonio

El Fòrum per la Memòria i altres entitats se citen a la porta per exigir la retirada de les tombes del dictador i del fundador de la Falange

franquistas-tumba-franco

franquistas-tumba-franco

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els nostàlgics del franquisme i els activistes de la Memòria Històrica coincidiran aquest diumenge, si bé a hores diferents, al Valle de los Caídos, en la que pot ser l’última ocasió en què els primers vagin allà a venerar Franco i els segons a reclamar que cessi l’exaltació il·legal de la dictadura.

A les 10:30 els frares benedictins de l’abadia de la Cruz resaran un rosari, aquesta vegada per “l’esperança de la joventut i la família a Espanya”. A les 11, celebraran la missa que quotidianament canten pels 33.833 morts que reposen al monument. Els dos actes litúrgics són diaris i no els lliga la comunitat monacal al XLIII aniversari de la mort de Francisco Franco ni al LXXXII de l’afusellament de José Antonio Primo de Rivera. Però, tàcitament, franquistes i falangistes acudeixen a la basílica de la vall el cap de setmana anterior a cada 20 de novembre, quan aquesta data no cau en dissabte o diumenge.

Aquest 20 de novembre és especial per a aquest col·lectiu, esperonat per les gestions del Govern per exhumar les restes de Franco i resignificar el monument d’acord amb la llei de Memòria Històrica. Aquestes gestions han multiplicat l’afluència de visitants al Valle durant l’estiu i el que va de tardor, i és previsible una assistència més nombrosa a la missa d’avui.

Tot i que hi ha una altra convocatòria, de l’Associació per a la Derogació de la Llei de Memòria Històrica, per manifestar-se a 50 quilòmetres al sud, a la plaça d’Orient de Madrid, a les 11:30 del matí. 

Missa legionària

Les manifestacions de franquistes es divideixen aquest any entre la pregària al Valle, aquesta convocatòria al centre de Madrid i 13 misses anunciades per la Fundació Francisco Franco a diverses ciutats entre els pròxims dies 19 i 21. La majoria se celebraran en ciutats andaluses (a Almeria, Granada i Jaén, a les seves catedrals), tot i que la més important és una “missa legionària” el 20 de novembre a les 13 hores a la plaça de Ramales de Madrid.

Notícies relacionades

Alhora, aquesta serà la XIII ocasió en què el Fòrum de la Memòria i el Fòrum Social de la serra de Madrid exigiran, concentrant-se a les portes del monument –propietat de Patrimoni Nacional–, que se’n retirin les tombes de Franco i Primo de Rivera. Serà a les 12:00 i fins a les 13 hores. Aquest any, a la mobilització se suma l’associació La Comuna Presos del Franquisme, especialment activa en la denúncia de les tortures policials –com les de ‘Billy el Niño’– en la fase final de la dictadura.

El Fòrum per la Memòria té en marxa en aquesta ocasió la campanya #NiValleNiAlmudena, sota l’eslògan “Madrid sense Franco”, que va ser presentada el 15 de novembre passat en un acte en què van participar un centenar de col·lectius republicans, d’esquerra antifeixista i pro Memòria Històrica.