TREVA A CATALUNYA EN COMÚ PODEM

Armistici en els comuns

nuetaaa

nuetaaa

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Diumenge passat es va celebrar el centenari de l’armistici de la primera guerra mundial. Un acord històric que va posar fi a la primera i cruenta guerra global i que va brindar un parell de dècades de treva fins que la metxa va tornar a prendre al cor d'Europa. Fa tres setmanes els diputats Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany presentaven de la plataforma Sobiranistes, que va desencadenar la primera gran guerra dins de Catalunya en Comú Podem, larvada des de la confecció de la llista per a l'executiva i la dimissió de Xavier Domènech. Després de la destitució de Marc Grau com a coordinador del grup parlamentari, persona d'estreta confiança d'Alamany, i la dimissió d'aquesta com a portaveu parlamentària, la tensió ha remès. El tàcit armistici ha portat al cessament de les hostilitats per intentar fer front comú fins a les eleccions europees i municipals. Uns comicis, especialment els últims, que marcaran el futur de l'espai electoral.

Sobiranistes, la bomba que va fer saltar totes les alarmes al quarter general dels comuns, segueix dempeus i fa els seus primers passos, encara que sense risc de detonació imminent. Aquesta setmana Alamany es va reunir amb Òmnium, iniciant d'aquesta forma la ronda de contactes amb actors socials, culturals i polítics catalans per donar a conèixer la nova plataforma.

 

"Sobiranistes té la seva agenda pròpia, però no hi ha intenció de trencar res", remarquen els impulsors. "Ara se'ns escolta més, com a mínim", reflexionen, explicant que el repte és treballar perquè els comuns puguin anar tots de la mà cap a les municipals i europees. "No hi haurà ensurts". Passada aquesta cita i la sentència del procés (en la qual Nuet és un dels encausats), serà hora de fer inventari i perfilar quin futur ha de tenir Sobiranistes, en funció de si han sigut ateses les seves reivindicacions que els comuns no s'han d'apartar de la defensa del sobiranisme. 

Notícies relacionades

Des de l'altra trinxera agraeixen també que hagi tornat a una "relació normalitzada". "Òbviament el fet que no hi hagi soroll en els mitjans ens permet centrar-nos a començar a afrontar sense distraccions les eleccions", expliquen fonts de la direcció dels comuns. "Les municipals han de ser la prioritat número u ara, per damunt de tot, i tots hem d'estar alineats", coincideix Susana Segovia, nova portaveu en substitució d'Alamany, que celebra el nou clima que es viu en el Parlament. "L'ambient ha millorat bastant després d'un moment de reajustament complicat per a tothom. Els dos últims mesos costava molt més recuperar aquest ambient de treball". En aquest sentit, assenyala que les reunions que puguin tenir Sobiranistes amb altres actors polítics no incomoden els comuns. "Si Elisenda Alamany i Marc Grau volen tenir la seva agenda, ells sabran".

El 'front EUiA'

D’altra banda, Nuet ha remès aquesta setmana un document a la direcció dels comuns en nom d’EUiA amb les reivindicacions d'aquest espai. El 'front EUiA', un altre dels que es va obrir en la guerra total desencadenada en l'espai per la irrupció de Sobiranistes, sembla haver-se pacificat també. El líder d’EUiA ha deixat clar que participa a Sobiranistes només a títol personal, després que Joan Mena i diversos càrrecs del partit l'acusessin en un article a EL PERIÓDICO d'"utilitzar el nom d’EUiA per legitimar pretensions alienes" a la política de la formació. Després del cessament de les hostilitats, tots els comuns uneixen de moment les baionetes per intentar mantenir la capital catalana en els comicis del maig, sabent que per l’Arc del Triomf de Barcelona passa més que mai el futur del projecte d'Ada Colau.