TERRORISME

Interior controla 44 gihadistes retornats a Espanya

La secretària d'Estat de Seguretat assegura que Interior ha detectat un "augment d'adeptes i difusió d'idees extremistes"

ana-botella-gomez

ana-botella-gomez

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La secretària d’Estat de Seguretat, Ana Botella, ha assegurat aquest dimecres que el Ministeri de l’Interior manté el nivell alt de prevenció contra el terrorisme davant de la detecció de 234 combatents gihadistes desplaçats des d’Espanya a zona de conflicte, dels quals 57 estan ja morts i 44 han retornat a territori nacional. "Pot constituir un referent de contagi i emulació per a joves", ha dit.

Botella ha destacat la importància de la feina que es fa alscentres penitenciaris, així com la col·laboració ciutadana que canalitza cap a la Policia i la Guàrdia Civil unes set comunicacions diàries. Segons les seves dades, el 34% tenen interès i han permès que 14 dels gihadistes retornats fossin detectats seguint la pista en origen d’alertes de ciutadans.

Les dades les ha ofert Botella en unes jornades del Reial Institut Elcano sota el títol 'Gihadisme i presons: una anàlisi del cas espanyol’. La secretària d’Estat de Seguretat ha assegurat que el nivell de risc continua sent alt a Espanya i Europa, amb l’afegit que "es pot posar en risc el principi d’integració de les minories". 

Nova estratègia antiterrorista 

El principal focus de radicalisme se centra en ciutadans musulmans de segona i tercera generació, segons Ana Botella, qui ha defensat que "a Espanya hi ha un augment d’adeptes i difusió d’idees extremistes". A més, ha assenyalat que espera que abans del 30 de gener del 2019 estigui llesta una nova estratègia antiterrorista que s’hauria d’haver aprovat el 2017 i que, per primera vegada, quedarà enquadrada en el sistema de seguretat nacional.

Notícies relacionades

També ha qualificat de fonamental la integració plena de les policies autonòmiques, Ertzaintza i Mossos d’Esquadra, en els organismes estatals com el Centre de Coordinació contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), una cosa que va passar l’estiu passat.

A més, Botella ha assenyalat com un dèficit el grau d’implicació dels ajuntaments  i organismes locals, sobre el que ha dit que s’ha de millorar i articular amb la Federació de Municipis i Providències (FEMP).