CONSELL EXECUTIU

La Generalitat eleva a 1.800 milions l'impacte directe del 155 en els pressupostos

Artadi cita Sánchez a una reunió de tot el Govern amb l'Executiu central a Barcelona

El Govern català suprimeix els tipus reduïts de l'impost de les hipoteques al passar a pagar-lo els bancs

zentauroepp44361430 barcelona  17 07 2018 rueda de prensa de elsa artadi en el p180819112043

zentauroepp44361430 barcelona 17 07 2018 rueda de prensa de elsa artadi en el p180819112043 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El cost de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a la Generalitat ha sigut, en termes pressupostaris, de 1.800 milions d'euros "per pèrdua, bloqueig o retards", segons l'informe presentat aquest dimarts pel comissionat del 155 del Govern, Pau Villoria, si bé segons aquesta anàlisi no es pot calcular l'impacte global sobre l'economia catalana en el seu conjunt.

Segons l'informe, la Generalitat va perdre més de 130 milions directament atribuïbles al 155 i entre les més afectades hi va haver les enitats socials i universitats. Més de mil organitzacions socials es van veure perjudicades per la no aplicació de convenis i acords. Respecte als ajuts i beques del Govern, el 155 va afectar totes les conselleries, per falta d’inici de les convocatòries. "Es van perdre entorn de 50 milions d'euros", ha afirmat el comissionat. Quant a l'activitat legislativa, van caure 46 iniciatives legislatives i tres avantprojectes de llei i 35 projectes de decret. I el 155 va suposar el cessament de 234 treballadors públics.

Villoria també ha remarcat que la Generalitat no va poder defensar els seus interessos perquè el gabinet jurídic va quedar sotmès a l’Estat i no va poder recórrer les mesures que implementaven l’aplicació del 155. Amb tot, el comissionat ha finalitzat la seva exposició amb una invitació a "la negociació i el diàleg en igualtat" com a fórmula "per acostar-nos a una solució" del contenciós sobiranista.

Repte a Sánchez

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha demanat "una reunió de tot el Govern amb l’Executiu central en ple a Barcelona", aprofitant la convocatòria d’un Consell de Ministres a la capital catalana el 21 de desembre. "No pot ser que vinguin per fer turisme ministerial, suposo que venen per aproximar-se al més gran dels reptes polítics de l’Estat", ha afegit.

Notícies relacionades

Artadi ha obert la porta a una reunió bilateral entre el president Quim Torra i el president del Govern, Pedro Sánchez, en el marc d’aquest Consell de Ministres, com ja ha avançat aquest dilluns la vicepresidenta del Govern. "No excloem res, el president Sánchez sempre és benvingut al Palau de la Generalitat. Som els del diàleg, sempre oberts al diàleg”, ha apuntat la portaveu.

D’altra banda, el Govern ha decidit suprimir els tipus reduïts de l’impost d’actes jurídics documentats, que gestiona la Generalitat, després de la decisió de l’Executiu del PSOE de decretar que aquest impost el paguin els bancs en lloc dels clients. Amb aquesta decisió, el Govern preveu augmentar la recaptació d’aquest tribut en 16,5 milions d’euros. La portaveu ha confirmat també que el Govern instarà la fiscalia a investigar al president del Suprem i del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i al de la sala tercera del contenciós administratiu, Luis María Díez Picazo, pel canvi de criteri del Tribunal Suprem sobre qui ha d'abonar l'impost d'actes jurídics documentats.