Exdiputada socialista

Irene Lozano, sobre Puigdemont: no és un "exiliat" polític, sinó un "escapat"

La nova dirigent d'Espanya Global considera que "també s'empresonen els polítics que cometen delictes"

GRAF2593. MADRID, 09/10/2018.- Fotografía de archivo (14/04/2015), de la exdiputada del PSOE y de UPyD Irene Lozano, que sustituirá a Carlos Espinosa de los Monteros al frente de Marca España, que a partir de ahora se denominará España Global. EFE/Ángel Díaz

GRAF2593. MADRID, 09/10/2018.- Fotografía de archivo (14/04/2015), de la exdiputada del PSOE y de UPyD Irene Lozano, que sustituirá a Carlos Espinosa de los Monteros al frente de Marca España, que a partir de ahora se denominará España Global. EFE/Ángel Díaz / Ángel Díaz (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La recentment elegida secretària d’Estat de l’Espanya Global, Irene Lozano, ha assenyalat aquest dijous que calcontrarestar el relat independentista a l’estranger i, entre altres coses, cal explicar que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont no és un "exiliat", sinó que es tracta d’un pròfug de la justícia espanyola.

"M’ofèn que es pugui dir ‘exiliat’ a Puigdemont, simplement és un escapat de la justícia", ha manifestat Lozano en una entrevista a Antena 3 quan li han preguntat per la tasca de respondre des del Govern al relat que manté el sector independentista i que prova de portar a l’arena internacional.

Lozano va ser elegida fa un mes per substituir Carlos Espinosa de los Monteros al capdavant de Marca Espanya, organisme dependent del Ministeri d’Exteriors i al qual es va rebatejar amb el nom d’Espanya Global.

Delictes de polítics

En el cas concret de Puigdemont i els exconsellers a l’estranger, la dirigent considera que és una falta de respecte a aquells que "quan va acabar la Guerra Civil, van haver de marxar amb una maleta a patir a un altre país".

En aquest sentit, advoca per fer pedagogia a l’exterior que Espanya és un Estat de Dret i, com a tal, els delictes que es cometin "han de ser jutjats". I ha recordat que el que va ser exministre Rodrigo Rato va ingressar a la presó fa unes setmanes per apropiació indeguda en el cas de les targetes ‘black’.

"També s’empresonen els polítics que cometen delictes", ha evidenciat la socialista. "Quan hi ha igualtat davant la llei, quan hi ha algú que ha comès diversos delictes, se’l jutja i si ha d’anar a la presó hi va", ha postil·lat.

Espanya, per sota del seu potencial

Preguntada per la seva comesa al capdavant d’Espanya Global, Lozano ha manifestat la seva intenció de "millorar la reputació" del país en aspectes polítics, de patrimoni i ecològics entre d’altres, ja que ha explicat que "la imatge d’Espanya està per sota del seu potencial". "S’ha de superar el que tothom sap de nosaltres, l’'everything under the sun' ('tot sota el sol’), ha argumentat.

Per a això, ha fet una crida alsespanyols residents a l’estranger, un 9%, que siguin "ambaixadors metafòrics" dels costums espanyols.

Notícies relacionades

Lozano ha posat com a exemple França, assenyalant que als escolars se’ls diu que quan estan a l’estranger representen el seu país. "Això cala en la seva vida adulta", ha subratllat.

D’altra banda, assegura que la 'marca Espanya' també està canviant institucionalment amb l’arribada del nou Govern a causa del’"instint viatger" del president. "Angela Merkel va dir que per fi podia parlar amb el president sense traductor. Entendre’s en anglès amb facilitat també aplana la relació entre mandataris", ha conclòs.