Sánchez assegura que apujarà el salari mínim al gener amb o sense Pressupostos

El president assumeix el pla b: prorrogar els comptes de Rajoy i aprovar les mesures estrella via decret

Insta els independentistes a negociar: "¿Què té a veure el SMI amb el judici del procés?

zentauroepp45698225 graf8593 madrid  31 10 2018   el presidente del gobierno  pe181031093515

zentauroepp45698225 graf8593 madrid 31 10 2018 el presidente del gobierno pe181031093515 / Javier Lizon

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Rosa M. Sánchez

Pedro Sánchez ha admès aquest dimecres per primera vegada la fórmula del pla b pla b per seguir al capdavant del Govern en una legislatura que es nega a donar per amortitzada. És aquest: no convocarà avenç electoral, tot i que no aconsegueixi aprovar els Pressupostos perquè pot prorrogar els de Mariano Rajoy i, en paral·lel, tirar endavant les mesures estrella del seu projecte a través de reials decrets llei.  La més important, la pujada del salari mínim interprofessional (SMI). El president s’ha compromès que entri en vigor el gener del 2019, amb Pressupostos o sense. Tot i que aquest plantejament s’havia suggerit des de les files del PSOE i el ministeri d’Hisenda aquesta és la primera vegada que Sánchez parla obertament de la "pròrroga" i el pla per driblar l’austeritat dels vells comptes.

Els dubtes, en tot cas, s’aclariran definitivament el desembre, quan porti al Congrés dels Diputats els Comptes Públics i la Cambra aprovi o rebutgi les esmenes a la totalitat. Mentre arribi aquell moment, Sánchez s’aferra a la possibilitat (remota) que ERC i el PDECat es desdiguin del cop de porta anunciat i recolzin els Pressupostos per "responsabilitat". 

De genolls o còmplice

Les forces independentistes es treuen de sobre aquesta pressió i ja han anunciat que recolzaran les mesures estrella que es treguin via decret, com la pujada del SMI o les polítiques de foment del lloguer, però no recolzaran els seus Comptes. "¿Què té a veure la pujada del SMI amb la situció judicial dels líders empresonats del procés?, s’ha preguntat i ha acusat els separatistes i a la dreta d’aprofitar el joc de miralls per alimentar-se mútuament. 

Notícies relacionades

"No deixa de ser curiós que uns m’acusin de ser còmplice de la repressió i els altres d’estar de genolls davant d’independentisme. ¿No deu ser que al final uns i altres són còmplices de contribuir a la confrontació territorial i política?", ha qüestionat.

El líder del PP, Pablo Casado, ha demanat a Sánchez que convoqui eleccions perquè els seus Pressupostos han "descarrilat" i no té prou suport per aprovar-los. "Espero que faci el que demanava al seu dia a [Mariano] Rajoy", ha dit amb referència a quan el cap de l’Executiu va exigir a l’anterior president que aprovés els Comptes o se sotmetés a una qüestió de confiança, informa Pilar Santos.