PRIMERA CITA

El Parlament inaugura la comissió d'investigació sobre el 155 amb la plantada de Cs

El popular Santi Rodríguez demana passar directament a les conclusions perquè creu "que alguns grups ja les tenen redactades"

JxCat, ERC, la CUP i els comuns defensen endinsar-se en els 218 dies que la Generalitat va estar intervinguda per detectar si hi va haver "irregularitats"

lainz45423462 el president del parlament  roger torrent  al ple de l 11 d 181018150005

lainz45423462 el president del parlament roger torrent al ple de l 11 d 181018150005

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament ha constituït aquest dimarts una comissió d’investigació per abordar les implicacions que va tenir la intervenció de la Generalitat a través de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. La proposta de JxCat va ser aprovada el 4 de juliol passat a l’hemicicle amb els 75 vots de JxCatERCCUP i els comuns, amb els 57 en contra del PSCCs i elPPC.

La pretensió del sobiranisme és estudiar quines mesures es van prendre durant els 218 dies (del 27 d’octubre del 2017 fins al 2 de juny del 2018) que la Generalitat va estar intervinguda. Els postconvergents van proposar la trobada assegurant que durant aquell període es van cometre "irregularitats", mentre que el constitucionalisme ho nega.

Tots els grups parlamentaris excepte els taronges han acudit a la primera cita, en la qual s’ha elegitToni Morral (JxCat) com a president, acompanyat pel cupaire Carles Riera com a vicepresident i la republicana Gemma Espigares com a vocal. Ciutadans ha justificat la seva absència afirmant que "busca allargar el procés i fer més victimisme". "No participarem en aquest espectacle", ha etzibat el portaveu Carlos Carrizosa, i ha confirmat que no assistirà a cap d’aquestes sessions perquè és "clarament una eina per confrontar i dividir".

Conclusions "redactades"

El diputat popular Santi Rodríguez, ha pres la paraula en la trobada per proposar passar directament a les conclusions "perquè alguns grups ja les tenen redactades". "Estalviaríem moltes hores tret que l’objectiu sigui fer un escarni públic", s’ha queixat. I ha propiciat, llavors, la rèplica de la resta de formacions presents a la sala.

La diputada d’ERC Magda Casamitjana ha negat tenir l’objectiu final de la comissió lligat i ben lligat, i s’ha mostrat "oberta" a "escoltar tothom". "No busquem la culpa si no saber quin pas, què ha sigut frenat i què ha suposat [el 155] per veure exactament si va estar ben aplicat o no", ha postil·lat.

Molt més contundent amb les qualificacions ha sigut la postconvergent Gemma Geis, que ha començat el seu torn de paraula definint el 155 com el "decret de Nova Planta del 2017". De tota manera, també ha rebutjat que les seves conclusions estiguin escrites i ha expressat la seva "màxima voluntat de treball per escoltar tothom".

Carles Riera ha obviat les consideracions de Rodríguez i ha assegurat que, al seu parer, es va aplicar el 155 perquè "la raó d’Estat es va imposar a la democràcia". "Quan se sent fràgil i amenaçat rebaixa les garanties democràtiques i això no és ni legítim ni legal", ha censurat.

Els comuns, per la seva banda, han volgut treure pit d’haver portat al Congrés dels Diputats una revisió sobre aquesta intervenció en l’autonomia. Elisenda Alamany ha destacat que té molt interès a saber si "es va adequar d’una manera precisa als textos constitucionals".

Notícies relacionades

Des del PSC, Alicia Romero, ha advertit que "tan importants són les conseqüències com les causes" que van portar la seva aplicació a Catalunya, i va demanar mirar "també" el seu "efecte positiu".

La pròxima trobada se celebrarà el 20 de novembre, en la qual hauran de posar en comú les seves propostes per teixir un pla de treball amb debats i compareixences que nodreixin la inaugurada comissió.