ELS COMPTES PÚBLICS

El Govern s'aferra al Pressupost malgrat el cop de porta d'ERC i el PDECat

L'Executiu admet la dificultat, però insisteix que encara hi ha marge i descarta, ara per ara, avançar comicis

La Moncloa i la Generalitat remarquen la importància de mantenir les reunions bilaterals com fins ara

zentauroepp45591790 madrid  24 10 18  sesion de control al gobierno en el congre181103200131

zentauroepp45591790 madrid 24 10 18 sesion de control al gobierno en el congre181103200131 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Iolanda Mármol

Res de l’ocorregut divendres passat, en el fons, va resultar inesperat. El Govern donava per fet que la Fiscalia mantindria l’acusació de rebel·lió, sense moure’s del que ha estat defensant durant aquest any. No hi va intentar influir perquè, segons diversos ministres, no podia. I tot i que hagués pogut, continuen a la Moncloa, hauria sigut "contraproduent". I l’Executiu tenia també clar des de fa diversos dies que l’Advocacia de l’Estat, que depèn del Ministeri de Justícia, defensaria en el seu escrit que hi va haver sedició durant la tardor passada, demanant penes més lleus que la Fiscalia. La decisió podria haver contribuït que l’independentisme modulés la seva reacció, però ERC i el PDECat, aquesta vegada de la mà, no li van donar a penes importància, posant el focus a la Fiscalia, el pes de la qual en el judici oral que en principi començarà al gener serà molt més gran. El missatge va ser clar: no pensen negociar els Pressupostos de l’any que ve.

El Govern, no obstant, no llança la tovallola. No totes les fonts coincideixen, i algunes, més pessimistes, anticipen un escenari "impossible", però en l’Executiu i el PSOE aporten diversos arguments per justificar la seva creença que els comptes públics encara poden ser aprovats amb l’independentisme. Primer, el mateix pacte pressupostari amb Podem, que inclou mesures com apujar el salari mínim, revaloritzar les pensions, ampliar els permisos de paternitat, dotar de més fons la dependència i augmentar la prestació per fill a càrrec. Segons els socialistes, serà difícil per a republicans i postconvergents justificar el seu rebuig d’aquestes iniciatives. Després, que al secessionisme no li convé l’avenç de les generals, una possibilitat que cobraria molta força si els Pressupostos no tiren endavant, amb la tardor de l’any que ve com a moment més probable per a la cita amb les urnes.

I per últim, el temps. "Hi ha temps", expliquen a la Moncloa, on confien que les contundents paraules que va pronunciar divendres el president, Quim Torra ("no votarem mai els Pressupostos", va anunciar), siguin, en part, una escenificació al caliu de les elevades penes sol·licitades per la Fiscalia, que demana, per exemple, 25 anys de presó per al líder d’ERC, Oriol Junqueras. Les reunions bilaterals entre el Govern i la Generalitat, que de moment han aconseguit la retirada de diversos recursos davant del Tribunal Constitucional contra lleis del Parlament i el compromís de saldar en els pròxims quatre anys gairebé 1.500 milions d’euros pendents amb Catalunya, es continuen celebrant. L’Executiu i el Govern atorguen gran importància a la continuïtat d’aquestes trobades.

L’alternativa

A ERC i el PDECat, mentrestant, insisteixen que no s’asseuran a negociar els comptes públics. Els dos partits, no obstant, no tanquen la porta a recolzar l’Executiu en algunes de les mesures incloses en el seu pacte amb Podem, però si arriben al Congrés per separat, no dins d’un projecte global de la importància dels Pressupostos. "Mai abandonarem la bandera del diàleg", assenyalen els republicans. "Esperarem", expliquen fonts postconvergents. Aquesta és una altra possibilitat que té el president, Pedro Sánchez, que podria intentar aprovar les iniciatives més socials com a trampolí cap a les generals.

Notícies relacionades

Però, de moment, l’Executiu insistirà en els Pressupostos. "Aquest Govern va rebre una enorme crisi política i institucional, davant de la qual està donant la cara. En el terreny judicial, amb un  respecte escrupolós de la independència de la justícia. I en el terreny polític, amb una proposta constructiva de diàleg, basat en la Constitució, que ha permès fins ara avançar en moltes qüestions importants per a tots els catalans i no només per a una part d’ells", expliquen fonts oficials de la Moncloa, deixant clar que el seu enfocament davant la crisi territorial no canviarà.

"La fórmula per avançar cap a una solució continua sent diàleg dins de la llei, de la Constitució i de l’Estatut,   i respecte total a les decisions judicials. El Govern persistirà en aquest camí, malgrat la reacció dels partits independentistes i de les dretes. Davant els que ho consideren una claudicació, el Govern sosté la seva aposta decidida i necessària per la normalització institucional. Davant els que acusen de repressió, el Govern respon que només en el respecte a la llei pot trobar-se el curs adequat. La reacció excessiva d’uns i d’altres demostra que mai poden trobar-se solucions en els extrems", conclouen els col·laboradors del president.