BARÒMETRE DEL GESOP

Sondeig Catalunya: Torra suspèn en la seva estrena com a president

El cap del Govern obté un 4,4 en la valoració de líders, molt per darrere de Junqueras, primer classificat

Puigdemont baixa per primera vegada del 5 i Iceta és l'únic que aprova entre els no independentistes

fcasals44797209 carles puigdemont  r   exiled former president of catalunya 181026100630

fcasals44797209 carles puigdemont r exiled former president of catalunya 181026100630 / ARIS OIKONOMOU

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quim Torra no ha aconseguit seduir els catalans en els cinc mesos que porta al capdavant del Govern. Segons l’enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO, els ciutadans no aproven el president de la Generalitat: es queda amb un 4,4 en la valoració de líders polítics. Encapçala la llista Oriol Junqueras, que, fins i tot tancat a la presó de Lledoners, suscita les principals simpaties entre els votants independentistes i aconsegueix que els no independentistes no s’acarnissin amb ell.

És la primera vegada que Torra se sotmet a l’escrutini del GESOP. El president no aconsegueix igualar les valoracions que obtenia el seu antecessor. Fins i tot després de la DUI fallida de l’any passat, els electors aprovaven sistemàticament Carles Puigdemont (amb un 5,2 en les dues últimes enquestes publicades). L’actual inquilí de Palau no suscita la mateixa passió que el seu mentor ni tan sols entre els votants de JxCat, que donen a Torra un 7,1 i a Puigdemont un 8.

Torra només supera la barrera del 5 en dos dels segments estudiats: El dels joves de 18 a 29 anys i en els pobles més petits, els de menys de 10.000 habitants. Curiosament, són els mateixos àmbits en els quals Puigdemont aconsegueix també l’aprovat. Tots dos produeixen la mateixa intensa aversió als votants no independentistes, que els puntuen amb un 2,2. Al costat d’aquesta nota, el 4,4 que obté Junqueras entre els que no volen una Catalunya separada de la resta d’Espanya adquireix una dimensió diferent.

El líder d’Esquerra és, juntament amb Carles Riera, de la CUP, l’únic polític que aprova. Ho fa amb nota: el seu 6,2 supera en més d’un punt el 5,1 de Riera (que, a més, és relativament poc conegut pels electors). En la seva batalla contra l’altre pes pesant de l’independentisme, Junqueras venç amb claredat Puigdemont: l’expresident, que aquests dies maniobra des de Waterloo per posar en marxa la Crida per la República i per enfosquir el PDECat, suspèn amb un 4,7. La seva projecció sembla estar decaient, perquè és la primera enquesta en la qual Puigdemont no arriba a l’aprovat.

Miquel Iceta és el quart líder més valorat pels votants, tot i que es queda en un 4,6. El primer secretari del PSC es converteix a més en l’únic polític que supera el 5 entre els electors no independentistes: amb el seu 5,5 en aquest àmbit, guanya per més d’un punt a Inés Arrimadas.

L’independentisme, contra Arrimadas

Notícies relacionades

La presidenta de Ciutadans a Catalunya segueix a la cua de la classificació en el còmput global. La tírria dels independentistes, que la puntuen amb un 1,1 –la nota més baixa de totes– fa que la seva qualificació general baixi fins al 2,9. Arrimadas només supera l’últim de la llista, el popular Alejandro Fernández. El diputat del PP per Tarragona, que substituirà amb gairebé tota seguretat Xavier García Albiol al capdavant del partit a partir del mes que ve, es queda amb un 2,7. Però encara més preocupant per a ell és el poc que sonen la seva cara i el seu nom als electors: només un 32,8% dels enquestats diuen conèixer-lo.

Una cosa semblant li passa a Jéssica Albiach. La nova líder dels comuns en el Parlament suspèn amb un 4,1, i a més només la reconeix un 33,5% dels votants.