els judicis del procés

Calvo avança que les qualificacions de l'1-O es donaran a conèixer "al voltant" del 2 de novembre

La número dos del Govern de Sánchez demana "adequar el delicte de rebel·lió a les situacions actuals"

carmen-calvo

carmen-calvo / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
ACN / EFE

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha avançat que l’Advocacia de l’Estat donarà a conèixer les qualificacions del cas sobre l’1-O "entorn del 2 de novembre".

Quan se li ha preguntat si l’Advocacia rebaixarà la seva acusació als processats ha insistit que el primer pronunciament sobre això es coneixerà el 2 de novembre, i pel que fa al contingut de la seva qualificació, ha assegurat que la desconeixerà fins que es faci pública. "Com que no hi ha hagut qualificacions provisionals no hi haurà cap canvi ni en una direcció ni en una altra", ha respost al ser preguntada per si es mantindran les acusacions de rebel·lió. 

"S’estan prenent el seu temps, com és lògic, igual que el ministeri fiscal", ha afegit.

¿Delicte de rebel·lió?

La número dos de l’Executiu no ha aclarit si el Govern revisarà el delicte de rebel·lió, que es pot imputar als dirigents independentistes, i ha assegurat que Espanya haurà d’"adequar" aquest tipus en "el seu moment". Tot i que recorda que aquest tipus està connectat amb l’ús de la força en legislacions com l’alemanya, i ha fet referència a la decisió de Schleswig-Holstein de rebutjar la rebel·lió en el cas de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Així, ha remarcat que s’hauria d’"adequar el delicte de rebel·lió a les situacions actuals", tal com defensava Pedro Sánchez en l’oposició. Aquest mateix dimecres, el president va posar en dubte l’acusació, al suggerir que no es podia parlar d’aquesta figura referent al procés.

Notícies relacionades

Sánchez, en la sessió en què el líder del PP el va acusar de colpista i en resposta al portaveu del PNB, Aitor Esteban, va recordar que el 1994 el llavors diputat Federico Trillo va fer una proposta de modificació en què deia que el delicte de rebel·lió que és inherent a un presumpte cop d’Estat s’ha de fer per militars o per civils armats a l’ordre de militars.

Més enllà de la interpretació d’aquestes paraules, la vicepresidenta ha explicat que el que va fer ahir Sánchez va ser recordar, com a resposta a les acusacions de Casado, el que el PP pensava sobre un cop d’Estat.