PLE DEL CONGRÉS

Sánchez suggereix que el delicte de rebel·lió no és aplicable al procés

Les seves paraules es produeixen a les portes que l'Advocacia de l'Estat concreti la seva acusació

El president del Govern trenca relacions amb Casado després de ser acusat de "colpista"

lainz45592918 graf3660  madrid  24 10 2018   el portavoz del pnv  aitor es181024155219

lainz45592918 graf3660 madrid 24 10 2018 el portavoz del pnv aitor es181024155219 / Zipi

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va advertir aquest dimecres l’independentisme català dels riscos de separar-se d’Espanya, va trencar relacions amb Pablo Casado després que aquest l’acusés  de ser “partícip d’un cop d’Estat” i va suggerir que no es pot parlar de rebel·lió en el procés. El president del Govern va evitar fer un pronunciament gaire clar, però les seves paraules, fetes servir per atacar el líder del PP, es produeixen quan falten pocs dies perquè les parts en la causa que jutja el Tribunal Suprem presentin els seus escrits. Entre les parts hi haurà la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. Fonts del Govern assenyalen que aquest cos, que depèn del Ministeri de Justícia, sospesa acusar per sedició i malversació o només per aquest últim delicte, i descarta en qualsevol cas la rebel·lió. Altres fonts, en canvi, insisteixen que encara no hi ha res decidit.

"El 1994, el senyor [Federico] Trillo, diputat del PP, va dir que la rebel·lió ha de ser per part de militars o per civils armats a l’ordre de militars. El discurs del senyor Casado fins i tot passa per la dreta al discurs del senyor Trillo", va dir Sánchez al Congrés, al final de la compareixença sobre l’últim Consell Europeu i la venda d’armes a l’Aràbia Saudita.

No és la primera vegada que el líder socialista dona a entendre que la rebel·lió no és aplicable al referèndum i la declaració unilateral d’independència de la tardor passada. A mitjans del mes de maig, setmanes abans de presentar la moció de censura que el portaria a la Moncloa, Sánchez va proposar reformar el Codi Penal per "adequar" a l’escenari català el delicte de rebel·lió, que exigeix un aixecament públic i violent. "És evident que el delicte de rebel·lió tal com està tipificat no correspon al tipus de rebel·lió que s’ha patit en els últims mesos", va dir llavors.

Obertura de judici oral

El Suprem dictarà la interlocutòria del judici oral aquesta mateixa setmana, i dona a les parts entre cinc i deu dies per presentar les acusacions. Davant la insistència d’ERC i el PDECat que el Govern, per comptar amb el seu recolzament en els Pressupostos  de l’any que ve, ha "d’instar" la Fiscalia perquè es desdigui i no imputi per rebel·lió els dirigents independentistes, els membres de l’Executiu sempre han contestat que els fiscals són autònoms. L’Advocacia de l’Estat, que fins ara s’ha limitat a qualificar de "gravíssims" els fets investigats, obeeix, en canvi, el Ministeri de Justícia. La seva acusació, si és finalment per sedició (un delicte menys greu) o només per malversació, tindria un important valor simbòlic.

Republicans i postconvergents consideren que aquesta decisió seria insuficient, però rellevant. Els independentistes també van valorar que Sánchez, durant el debat, lloés el diagnòstic d’Aitor Esteban, portaveu del PNB, sobre el que va passar fa un any. Ja n’hi ha prou de parlar de cop d’Estat a Catalunya. El que hi ha hagut és una crisi constitucional entorn de la identitat nacional catalana i això s’aborda políticament", va dir el nacionalista basc. "És una reflexió molt encertada", va assenyalar el cap de l’Executiu.

Notícies relacionades

Les paraules d’Esteban anaven adreçades a Casado. El líder del PP s’havia estrenat poc abans com a cap de l’oposició durant un debat llarg acusant Sánchez de ser "partícip i responsable d’un cop d’Estat" amb la seva actitud dialogant amb l’independentisme. El president del Govern, que sol ficar al mateix sac Casado i Rivera, es va regirar aquí amb força contra el dirigent conservador. Primer, li va demanar que retirés les seves paraules. Després, al no aconseguir-ho, va amenaçar de tallar qualsevol diàleg amb ell. "Si manté aquestes paraules, no tenim res més a parlar", va dir Sánchez a Casado, a qui també va qualificar d’"absolut irresponsable" per anunciar que, si governa, el primer que farà serà tornar a aplicar l’article 155 de la Constitució, tot i que sigui en solitari. "Les relacions amb Casado estan trencades. Considerem que ha perdut el respecte institucional", van assenyalar fonts oficials de la Moncloa a la nit.

Rivera no va arribar aquesta vegada tan lluny com Casado, limitant-se a acusar Sánchez de "negociar prebendes" amb els "colpistes", però per al president del Govern un i altre són, en el fons, el mateix. No tenen "escrúpols", segons el parer del líder socialista, i estan cada vegada més escorats cap a posicions ultres. La irrupció de Vox, que fa unes setmanes va exhibir la seva força en un multitudinari acte a Madrid, va ser utilitzada per reforçar la seva tesi. "Vostès són els bessons de la dreta espanyola –va dir als líders del PP i Cs–. I ara resulta que ha sortit un trigemin. ¿No deu haver sortit perquè alimenten el discurs de l’extrema dreta?".