'CAS KHASHOGGI'

Sánchez defensa la venda d'armes a l'Aràbia Saudita per "interès d'Espanya"

Iglesias li exigeix que cancel·li l'exportació d'armament i que aprovi una política industrial alternativa per a Navantia

El líder socialista advoca per "reorientar" a mitjà termini la indústria militar espanyola

20181024 412005 sanchezmo 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Sense sorpreses. El president del Govern ha confirmat davant delCongrésque més enllà de la "consternació" per l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi, Espanya no suspendrà l’exportació d’armanent i mantindrà les relacions comercials amb l’Aràbia Saudita, com va avançar EL PERIÓDICO dilluns passat.  Pedro Sánchezha reconegut la "complexitat" de la seva decisió i ha suggerit la seva incomoditat per la determinació de ser prudent i no posar en joc els contractes milionaris de les empreses espanyoles a Riad. Tot i així, el líder socialista, que ha justificat la seva posició en l’"interès d’Espanya", ha argumentat que ell, de moment, s’ha limitat a no paralitzar un contracte de venda de 400 bombes làser a la monarquia del Pròxim Orient que provenien del Govern anterior, encapçalat per Mariano Rajoy. Per tant, el seu Executiu, com a tal, "no ha venut armes a l’Aràbia Saudita". 

 "Sempre he cregut que la política és convertir els ideals en realitat. No sempre es pot aconseguir", ha admès en la seva primera intervenció. "En ocasions porta més temps del que algú pogués desitjar quan fa només quatre mesos que és al Govern", ha afegit.

Després, en el seu torn de rèplica, ha parlat de la "necessitat de reorientar" la indústria armamentística nacional, ja que Espanya és el quart país del món que més material exporta a l’Aràbia Saudita. "Però això no ho podem fer en dos dies", ha dit. De moment, ha continuat, "no hi ha pendent d’executar cap contracte amb l’Aràbia Saudita".  "No hi ha res firmat. Aquest govern com a tal no ha venut armes a l’Aràbia Saudita. Nosaltres només estem respectant un contracte anterior", ha dit Sánchez. 

El president ha demanat als seus socis parlamentaris, que li reclamen congelar les relacions amb els saudites, que tinguin en compte "el pes" dels moviments econòmics i ha fet una crida al Congrés a "salvaguardar l’interès general", amb una menció explícita a la complexa situació que travessen les drassanes de Navantia, a la badia de Cadis, on es construiran cinc fragates per a Riad, per valor de 1.800 milions d’euros.  

"No està a l’altura"

No ha aconseguit convèncer el seu principal soci parlamentari. Pablo Iglesias ha reclamat a Sánchez que suspengui immediatament la venda d’armes a l’Aràbia Saudita, que revoqui els contractes firmats per l’anterior Govern i que busqui compradors alternatius. El líder de Podem ha opinat que l’Executiu no ha estat "a l’altura" de l’esperit de la moció de censura i ha retret al president fer servir en el seu discurs l’eufemisme "material de defensa" en lloc de referir-se directament a armes o bombes.

"Sé que en el fons està d’acord amb mi, que vostè sap que no hem de vendre armes a l’Aràbia Saudita i que hauríem de revocar aquests contractes", ha assenyalat Iglesias, per demanar-li que superi les "enormes pressions" i tingui valentia per paralitzar aquestes relacions amb Riad. 

Sobre la situació a Navantia, el podemista ha reclamat una política industrial de l’Estat per reconvertir la producció. "Es poden defensar els treballadors i alhora no haver de vendre armes a l’Aràbia Saudita", ha reivindicat. 

En la mateixa línia, la portaveu dels comuns, Lucía Martín ha criticat que el Govern recolzi "els interessos dels amics del Rei emèrit" a Riad. 

El president del PP, Pablo Casado, ha criticat la posició del Govern i ha retret a Sánchez que no critiqui la situació a Veneçuela per la pressió de Podem. 

Des de Ciutadans, Albert Rivera ha assegurat que s’han "de respectar" els "contractes vigents" i també els drets humans, però no ha explicat com. El líder taronja ha incidit en la falta de concreció de Sánchez sobre el que farà amb els "futurs contractes" de venda d’armes a l’Aràbia Saudita. Com Casado, Rivera s’ha aturat a Veneçuela, advocant per aprovar "sancions" contra "els chavistes". 

Sánchez ha obtingut molta més comprensió del PNB. El seu portaveu parlamentari, Aitor Esteban, s’ha mostrat contrari a les decisions unilaterals en aquest terreny i ha advocat per una resposta comuna europea. Tot i així, el nacionalista basc ha assenyalat que si el Govern decideix suspendre l’exportació de material de defensa a l’Aràbia Saudita, comptarà amb el seu recolzament. 

"Casado ens afusellaria"

El moment de més tensió ha arribat amb la intervenció del portaveud’ERC.  Joan Tardà ha exigit paralitzar la venda d’armes a l’Aràbia Saudita per l’ús que en fan a la guerra del Iemen i ha demanat al Govern fermesa per frenar la deriva de la dreta cap a la radicalització. "¿Com pararem l’extrema dreta si vostès que són els progressistes actuen com estan actuant?¡Si el senyor Casado ens afusellaria! ¡De fet ja ho va dir!", ha afirmat. El republicà es referia a les polèmiques declaracions del líder del PP en què va advertir que Carles Puigdemont podia acabar com el president Lluís Companys, que va ser afusellat. 

Notícies relacionades

ElPDECat s’ha unit a la petició de suspendre la venda d’armament a Riad i ha suggerit que l’Executiu aprovi polítiques econòmiques per recolzar els sectors que quedarien afectats per aquesta decisió al perdre contractes milionaris. 

Tot i que Sánchez en l’inici de la seva intervenció ha esmentat una "proposta" perquè hi hagi més controls de verificació i transparència a les armes que Espanya exporta, el cert és que no l’ha concretat i s’ha limitat a assenyalar les contradiccions que implica governar un país. "La política és l’art de conciliar interessos i els demano discernir amb claredat aquests interessos en conflicte", ha demanat als partits que el recolzen en el Congrés.