SESSIÓ DE CONTROL AL SENAT

Sánchez assegura que reprovar el Rei és «atacar l'Estat»

El president assenyala que recorre la resolució del Parlament per "convenciment"

Insisteix que l'independentisme no té la "majoria social" i demana acatar la llei

undefined45579214 madrid 23 10 2018  pol tica   sesion de control al gobierno 181023173814

undefined45579214 madrid 23 10 2018 pol tica sesion de control al gobierno 181023173814 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez admet que es pot criticar el Rei i "apostar pel republicanisme". Però "dins de la legalitat". La recent resolució aprovada pel Parlament, que condemna el missatge de Felip VI després del referèndum de l’1 d’octubre de l’any passat i aposta per l’“abolició” de la monarquia com a “institució caduca i antidemocràtica”, suposa, a ulls del president del Govern, un “atac a l’Estat”. Per això ha sigut impugnada per l’Executiu davant del Tribunal Constitucional (TC).

El líder socialista no ha explicat aquest dimarts, durant la sessió de control en el Senat, els motius jurídics darrere de la decisió de portar la iniciativa de la Cambra catalana davant de l’alt tribunal. Al seu lloc, i després d’haver assegurat que el recurs obeeix a motius de “pur convenciment” i d’haver insistit que no hi ha una “majoria social” a favor de la independència de Catalunya, ha explicat al secessionisme el que pot fer i el que no.

Notícies relacionades

“Vostès qüestionen de manera indirecta l’ordre constitucional d’aquest país al reprovar el cap de l’Estat. Vostès el que no poden fer és atacar les institucions de l’Estat. Vostès poden apostar pel republicanisme, però dins de la legalitat”, ha dit Sánchez al senador Joaquim Ayats, d’ERC.  

"No volem ser súbdits"

“El Parlament està en el seu dret de realitzar les reprovacions que estimi oportunes. ¿O que potser es poden reprovar ministres, però no el cap de l’Estat?”, s’ha preguntat el dirigent republicà. “Els catalans no tenim rei. Perquè no el sentim, perquè no el reconeixem. Hem decidit que no volem ser súbdits. No li reconeixem legitimitat perquè no l’hem elegit”, va concloure Ayats.