TENSIÓ EN EL PARTIT DE COLAU

Els comuns responen als sobiranistes fent fora el coordinador parlamentari

Grau, persona d'estreta confiança d'Alamany, havia redactat el manifest crític que es presentarà aquest dimarts

La cúpula de la confluència els convida a resoldre les discrepàncies internament

zentauroepp43163389 alamany bertran180503113643

zentauroepp43163389 alamany bertran180503113643 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

La consulta del 9-N del 2014 va provocar que el sector sobiranista del PSC abandonés el partit. Ara, un any després del referèndum unilateral de l’1-O, és el sector sobiranista dels comuns el que fa un envit a la direcció de la confluència en vista del risc electoral que suposa voler allunyar-se del procés. Aquesta facció, encapçalada pels diputats Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany, presenta aquest dimarts un manifest alertant que "molts sobiranistes se senten completament orfes" i que la pluralitat de l’espai "està en risc" amb el rumb que ha pres l’actual direcció. A les portes que se celebri aquest acte, la resposta dels comuns ha sigut acomiadar Marc Grau com a coordinador parlamentari. Persona d’estreta confiança d’Alamany, havia redactat el manifest crític.

La direcció dels comuns ja havia expressat dilluns al matí que no els havia agradat que el sector sobiranista no hagués exposat internament aquestes discrepàncies. "Ens estranya que es reivindiquin com a sobiranistes perquè així ho recull l’ideari que tenim", va sentenciar el coordinador general de Catalunya en Comú, Ramon Arnabat. Les tensions en la formació no han parat de succeir-se des de la dimissió de Xavier Domènech. Alamany s’ha quedat sense paraigua i, tot i que Ada Colau la va ratificar públicament com a portaveu parlamentària, la realitat és que diferents sectors dels comuns intenten moure-li la cadira perquè desisteixi. Un dels moviments per convidar-la a marxar ha sigut intentar fer fora Grau, cosa que han fet finalment menys de 24 hores abans de l’acte sobiranista. Jéssica Albiach, presidenta del grup de Catalunya en Comú Podem, ha comunicat a l’executiva dels comuns en un missatge de Telegram que havia pres aquesta decisió després d’"haver esgotat tots els intents d’arribar a una solució acordada". Fonts del sector sobiranista han explicat que en la reunió d’ahir a la tarda no s’havia arribat a un acord sobre la reestructuració del grup parlamentari i que s’havien instat a continuar negociant.

Tensió larvada

Notícies relacionades

El malestar dels sobiranistes ve de lluny i comença amb la confecció de la llista oficial per a la renovació de l’executiva. Domènechexcoordinador dels comuns, pretenia que tinguessin més pes els independents i que hi hagués menys quotes de partits. Uns plantejaments que van xocar amb les idees de les cúpules d’ICV i Barcelona en Comú. Dos actors que s’han tornat a unir per intentar recosir el partit després de la marxa de Domènech. Les seves tesis no conjuguen amb les del sector més sobiranista del partit. El conflicte és si, amb les municipals a l’horitzó, els comuns han de marcar més distàncies amb el sobiranisme (com advoquen sectors d’ICV) o, al contrari, s’ha de continuar apostant per una entesa de futur amb els independentistes (especialment amb ERC), com defensen, entre d’altres, Alamany i Nuet.

El manifest dels comuns sobiranistes es donarà a conèixer aquest dimarts a la set del vespre al Centre Cívic Casa Golferichs. S’espera que hi vagin a donar recolzament a la iniciativa, a més de a més dels diputats esmentats, també membres de l’executiva de Catalunya en Comú i altres integrants de la formació. Però també altres membres de partits sobiranistes que segueixen amb interès aquesta iniciativa, pendents de veure si queda en simple corrent intern o aconsegueix vida pròpia.