DECLARACIÓ INDAGATÒRIA

Dos processats pel 17-A neguen formar part de la cèl·lula de Ripoll

Un dels presumptes gihadistes al·lega drogodependència, mentre que l'altre s'escuda en les amenaces

jgblanco35682702 gra059  valladolid  26 09 2016   la polic a nacional ha dete170508084909

jgblanco35682702 gra059 valladolid 26 09 2016 la polic a nacional ha dete170508084909 / Nacho Gallego

3
Es llegeix en minuts
EFE

Dos dels tres presumptes gihadistes processats a l’Audiència Nacional pels atemptats del 17 d’agost del 2017a Catalunya, Driss Oukabir i Mohammed Houli Chemlal, han negat aquest dijous davant del jutge que formessin part de la cèl·lula que els va perpetrar i han al·legat en un cas drogodependència i en l’altre, amenaces.

Tots tres han comparegut a l’Audiència Nacional per videoconferència des de la presó perquè se’ls notifiqués l’ordre de processament, i l’únic que no ha volgut dir res ha sigut Said Ben Iazza, imputat no com a integrant de la cèl·lula de Ripoll, sinó com a col·laborador, segons han informat a Efe fonts jurídiques.

Sí que ha parlat Houli Chemlal, ferit quan va explotar el xalet d’Alcanar (Tarragona) que servia de base a la cèl·lula mentre manipulava una gran quantitat d’explosius per atemptar en monuments emblemàtics de Barcelona. Houli Chemlal ha ratificat les seves declaracions anteriors davant del jutge Fernando Andreu i ha afegit una sèried’al·legacions  que ha llegit d’un text, segons han informat les fonts.

El processat per integració en banda terrorista ha defensat que ha col·laborat des del primer moment en la investigació aportant dades i que mai va formar part de la cèl·lula ni tenia coneixement que estava preparant atemptats.

Segons la seva versió, mai va sentir que els membres del grup, que van morir en els atemptats, diguessin res sobre les accions que van perpetrar a la Rambla de Barcelona i a Cambrils (Tarragona), on van morir 16 persones i 140 més van resultar ferides.

Por de les amenaces 

En la seva declaració indagatòria, Houli Chemlal ha mantingut que el que va fer va ser perquè el van amenaçar a ell i a la seva família i per por del que els poguessin fer. Quan l’advocat d’una acusació d’afectats pel terrorisme, que ha acudit a la declaració junt amb una altra acusació personada del sindicat policial USPAC, li ha preguntat per aquestes amenaces ha dit que no volia afegir res més al que havia llegit.

El fiscal li ha inquirit llavors si el que havia llegit ho havia escrit ell mateix, i ha respost que sí. Pel que fa a Driss Oukabir, al nom del qual es va llogar la furgoneta de l’atemptat de la Rambla de Barcelona i que és germà d’un dels terroristes morts, ha explicat al jutge que rebutja els atemptats i ha defensat que únicament està detingut per la seva relació amb el seu germà.

Ha al·legat que era drogodependent i que no tenia res a veure amb la cèl·lula terrorista, fins al punt, ha destacat, que es va entregar voluntàriament per col·laborar quan el van detenir i, segons la seva versió, el van pegar abans de ficar-lo al calabós.

El jutge atribueix a Oukabir i a Houli Chemlal delictes d’integració en organització terrorista (entre 6 i 14 anys de presó), fabricació i dipòsitd’explosius (de 8 a 15 anys) i temptativa d’estralls  (de 10 a 15 anys), en aquest últim cas pels plans d’atemptar contra monuments com la Sagrada Família.

Mer col·laborador

ABen Iazza, que avui no ha declarat i que va facilitar suposadament la seva documentació als autors de la matança per comprar els components per fabricar l’explosiu que va explotar a Alcanar, només li imputa un delicte de col·laboració amb organització terrorista, que contempla penes d’entre 5 i 10 anys de presó.

Notícies relacionades

El jutge relata en l’ordre de processament, que se’ls ha notificat aquest dijous abans de prendre’ls la declaració indagatòria, com els tres processats van constituir una cèl·lula a partir del 2015 juntament amb els altres set presumptes terroristes morts després dels atacs, a la cúspide dels quals se situava Abdelbaki Es Satty, l’imam de Ripoll, que va morir a Alcanar.

Tots eren joves marroquins residents a Ripoll que es coneixien des de petits i que, de mica en mica, van anar conformant un grup estructurat en el qual l’imam els adoctrinava en el gihadisme radical, afirma el jutge.