CANVI HISTÒRIC

El Congrés aprova el dret de vot a 100.000 discapacitats intel·lectuals

La Cambra Baixa dona llum verda a una reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral General que ha comptat amb el consens dels partits

undefined41971127 madrid  09 02 2018  sociedad   kiko mora  discapacitado que 180209135010

undefined41971127 madrid 09 02 2018 sociedad kiko mora discapacitado que 180209135010

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ple del Congrés ha aprovat per unanimitat la reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) que permetrà el vot de les persones amb votdiscapacitat intel·lectual, una situació que afecta més de 100.000 ciutadans a Espanya.

El text completa així la seva tramitació a la Cambra Baixa i passarà ara al Senat. Si en el procés a la Cambra Alta no es registren esmenes per a la seva modificació i aconsegueix la majoria de suports en el ple, passarà directament a ser publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i a la seva aplicació.

A Espanya hi ha gairebé 100.000 ciutadans privats del dret de sufragi pel fet de tenir algun tipus de discapacitat intel·lectual, malaltia mental o deteriorament cognitiu pel qual se’ls ha impossibilitat judicialment, fet que comporta la impossibilitat de votar i ser elegits en sufragis.

La reforma, impulsada per l’Assemblea de Madrid, ha comptat amb el consens de totes les forces polítiques durant tot el procés i només se n’ha despenjat EH Bildu –que es va abstenir en la votació de la llei en la Comissió Constitucional– en l’última part de la tramitació, com a conseqüència d’una esmena presentada pel PP que, finalment, ha sigut inclosa en el text final.

Amb els canvis ja realitzats, la LOREG deixarà de comptar amb els apartats c) i d), en els quals s’estableix que "no tenen dret de sufragi els declarats incapaços en virtut de sentència judicial ferma" i "els internats en un hospital psiquiàtric amb autorització judicial".

Jutges alliberats

Notícies relacionades

A més, a iniciativa dels populars, ja no seran jutges i tribunals els responsables de pronunciar-se sobre aquest procediment. El nou redactat determina que "qualsevol persona podrà exercir el seu dret de sufragi actiu, conscientment, lliurement i voluntàriament, sigui quina sigui la seva manera de comunicar-ho i amb els mitjans de suport que requereixi."

El text final també compta amb el recolzament del Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat(CERMI), que també ha participat en la posada en marxa d’aquesta reforma.