El Govern atribueix a la "debilitat" de Casado la seva maniobra a Brussel·les

El líder del PP al·lega que vol "prevenir" els socis del risc dels Pressupostos de Sánchez

Iglesias visitarà Junqueras a la presó després d'haver concertat una reunió per "cursos poc ortodoxos"

zentauroepp43620962 jxb47  madrid  05 06 2018   fotograf a de archivo del 11 02 180605142942

zentauroepp43620962 jxb47 madrid 05 06 2018 fotograf a de archivo del 11 02 180605142942 / JONATHAN BRADY

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Quan aquest dimecres Pablo Casado pregunti a Pedro Sánchez al Congrés si està en condicions de presentar els seus Pressupostos, estarà a punt de pujar a un avió cap a Brussel·les, disposat a ‘revelar’ davant dels conservadors europeus que els comptes del president són el germen de la futura crisi econòmica a Espanya. La maniobra del cap del PP per furgar en la credibilitat del Govern va provocar aquest dimarts les crítiques dels principals recolzaments parlamentaris de Sánchez, que el van acusar de “deslleialtat”, i del mateix Executiu, que veu en la jugada de“fals patriota”la constatació que Casado té un lideratge “fràgil”.

La decisió de Casado no va semblar causar cap sorpresa a la Moncloa. L’equip de Sánchez fa mesos que analitza la pugna en l’ala dreta de l’espectre electoral i conclou que el nou cap del partit conservador està tan ocupat com a líder presidenciable lluitant per cada vot amb Ciutadans i Vox que ha abandonat el seu paper. “És una deslleialtat impròpia d’un partit de Govern”, va retreure Sánchez des de Saragossa.

“No és un líder dur, això només és imputable a la seva debilitat. Està en una carrera amb Ciutadans i Vox, que l’ha posat en la cabina dels germans Marx de la dreta”, opinen fonts governamentals.

Casado defensa la seva tàctica d’internacionalitzar les crítiques a Sánchez. Assegura que la seva intenció és “prevenir” els “socis” comunitaris que aquests Pressupostos obren “el camí per a una nova recessió” i denuncia que l’acusin de “deslleialtat”. “No és que Espanya sigui un desastre. El Govern és un desastre i té Espanya feta un desastre”, va assegurar aquest dimarts, segons informa Pilar Santos. La idea de denunciar a Brussel·les els Pressupostos no va ser una iniciativa fruit de l’impuls de Casado i no va ser qüestionada pels barons del PP, que el líder del partit va reunir a la seu de Génova.

Més inversions a Catalunya

Fora de les files conservadores, Casado només es va emportar retrets.“Quin patriota, és una absoluta vergonya”, va enlletgir el portaveu dels comuns, Josep Vendrell. Igual de dur va ser el representant del PDECat, Carles Campuzano, que el va titllar de “deslleial i antipatriota”. I el dard llançat amb més ironia va venir del partit que més disposat s’ha mostrat a negociar, el PNB. “Ell sabrà el que fa. Ens donarà molts dies interessants de glòria", va assenyalar el portaveu Aitor Esteban.

Notícies relacionades

El penebista va explicar que el Govern ni tan sols li ha trucat encara per negociar. Però, tot i que no hagin despenjat els telèfons, sí que hi ha nous gestos. Aquest dimarts el PSOE es va comprometre al Congrés davant delPDECat  a agilitar les inversions a Catalunya: obres del corredor del Mediterrani i un contracte programa per a Rodalies i mitjana distància, un pas interpretat com un nou intent del Govern per acostar-se als postconvergents, que posen obstacles, però no semblen del tot tancats a parlar. Sánchez va vaticinar que"pas a pas" avançaran les negociacions.

Cita a Lledoners

En aquest escenari, Pablo Iglesias fa un altre pas per aparèixer com el mediador que intenta salvar els Pressupostos. El cap dels morats té previst reunir-se amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners. Fonts coneixedores dels detalls van explicar a aquest diari que Iglesias va demanar la cita mitjançant “cursos poc ortodoxos”, segons informa Xabi Barrena. Les mateixes veus indiquen que la reunió no s’ha concebut per abordar exclusivament uns Pressupostos als quals ERC es nega a donar suport si no surten lliures els seus dirigents presos, i al·leguen que es parlarà d’aquesta qüestió com d’altres.