corrupció

L'Audiència jutjarà part de la caixa B del PP mentre investiga el finançament il·legal

De la Mata dona llum verda a jutjar les obres de la seu del partit, l'impagament de l'impost de societats i la compra d'accions de 'Libertad Digital'

El jutge remarca que la part de les donacions, per la qual va reobrir la causa que ja estava pendent de judici, encara segueix en instrucció

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge José de la Mata ha donat llum verda a la Sala Penal de l’Audiència Nacional perquè jutgi part de la causa oberta per la "comptabilitat extracomptable" del PP, que va anotar a mà el seu extresorer Luis Bárcenas i amb la qual es va descobrir una caixa B, a través de la qual el partit suposadament es va finançar durant almenys 18 anys. La seva existència ja va ser declarada acreditada per la sentència de la primera època de la Gürtel. 

El magistrat continuarà investigant el presumpte finançament irregular del partit, objectiu pel qual després d’aquell judici va reobrir el cas, però considera que els treballs de remodelació, presumptament pagats en B, de la seu central del PP al carrer Génova de Madrid; l’impagament de l’impost de societats de 2008 i la compra d’accions de 'Libertad Digital’ amb diners de la caixa B poden ser jutjats ja.

Ell continuarà instruint les donacions presumptament irregulars rebudes pel PP, perquè aquesta part, referida al finançament il·legal del partit, "no té connexió" amb la relativa a les obres de la seu; per això, que ell la retingui, per endinsar-se en la investigació, "no impedeix de cap manera la continuació de les actuacions d’enjudiciament" de part de la causa per la Sala Penal.

Notícies relacionades

La caixa B esperava que es fixés data per ser jutjada des del 2015, però al febrer, després de la declaració que Francisco Correa va prestar en el judici de la Gürtel, De la Mata la va reobrir per aprofundir en les donacions realitzades al partit per empresaris, la responsabilitat dels quals s’havia sobresegut. El cap de la trama corrupta havia declarat al tribunal com mitjançava amb Bárcenas per aconseguir adjudicacions per a aquells empresaris dels ministeris de Foment i Medi Ambient. Des d’aleshores el magistrat s’ha centrat en la investigació del finançament irregular del partit també a través dels indicis que apareixien en altres casos, com Lezo o Púnica. 

Per les obres de la seu del PP seran jutjats Bárcenas, l’exgerent del PP Cristóbal Páez i els responsables de l’empresa Unifica, contractada pel partit per reformar la seva seu.