NEGOCIACIÓ PRESSUPOSTÀRIA

Page adverteix els independentistes que Sánchez no canvia suports per sobirania

El president de Castella-la Manxa veu factible l'avançament de les eleccions generals a la tardor del 2019

Admet que si el Govern no tira endavant els Pressupostos comença "el compte enrere" cap a les urnes

undefined45472832 graf6873  madrid  espa a   15 10 2018   el presidente del go181015190747

undefined45472832 graf6873 madrid espa a 15 10 2018 el presidente del go181015190747 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va arribar aquest dilluns a la Moncloa amb una bandera d’Espanya a la polsera del canell dret i un encàrrec per a Catalunya. A saber: Pedro Sánchez no cedirà a les exigències de les forces independentistes a canvi d’obtenir el suport que necessita al Congrés per tirar endavant la complicada tramitació dels Pressupostos. "En el PSOE tenim molt clar que el president del Govern no canviarà sobirania per suport parlamentari, ni es planteja posar en joc les regles de joc de l’Estat de dret", va advertir, en clara resposta a ERC, que demana que l’Executiu influeixi sobre la fiscalia per obtenir la llibertat dels dirigents presos.

Page va instar els partits sobiranistes i l’ala dreta a no confondre la "posició moderada en les formes" que manté Sánchez a favor del diàleg amb cap "debilitat". "A aquest Govern, si es traspassa el límit que s’ha traspassat en altres ocasions, no li tremolarà el pols per aplicar mesures constitucionals", va advertir, en contra del que sosté "la simple retòrica de l’oposició".

García Page, que va recolzarSusana Díaz en les primàries del 2017 en contra de Sánchez, va fer ús de la ironia per fer broma amb la capacitat de resistència del president del Govern. "Si algú pensava que Pedro Sánchez era dèbil, en el PSOE n’hem sortit d’això força escarmentats, així que els recomanaria als indepentistas que no posin en dubte la força de Pedro Sánchez", va recomanar.

El calendari 

El baró socialista va sortir al pas de les preguntes sobre un horitzó electoral que el Govern continua situant oficialment al 2020. Tot i que amb matisos, García-Page va acabar admetent que si Sánchez no aconsegueix els suports parlamentaris que necessita per aprovar els seus comptes al Congrés, començaria "el compte enrere" cap als comicis legislatius.

Notícies relacionades

Segons la seva opinió, "no és descartable" que les urnes es convoquin la tardor del 2019, però on va posar més èmfasi va ser a remarcar la importància de respectar el calendari i que, en tot cas, no s’advoqui per fer coincidir les generals amb les eleccions europees, autonòmiques i locals previstes per al maig. Va defensar que, tot i que l’Executiu no pugui validar el seu Pressupost, el marge per avançar no permetria fer-ho fins després de l’estiu, amb els governs autonòmics formats i un nou escenari de pactes.

El president de Castella-la Manxa va admetre que no elaborarà els Pressupostos de la seva pròpia autonomia fins que s’aclareixi la situació en l’àmbit estatal i sàpiga si ha d’elaborar-los amb el nou camí del dèficit o amb el que va deixar previst Mariano Rajoy. Page va reconèixer també que li costarà acordar amb el Govern una de les grans reivindicacions de la seva autonomia, posar fi al transvasament Tajo-Segura, però va defensar "Si Espanya vol transvasaments ha de ser de tots els rius, no dels que va decidir Franco".